Създава се държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири, реши

...
Създава се държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири, реши
Коментари Харесай

Парламентът създаде държавно дружество за управление на язовири

Създава се държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за водите, заяви Българска телеграфна агенция.

Новото сдружение ще е със статут на държавно дружество по смисъла на Търговския закон, то няма да е комерсиално сдружение, няма да образува и разпределя облага.

Основният му предмет на активност ще е комплексното ръководство на язовири - обществена и частна държавна благосъстоятелност. В това число влизат и язовирите, чиято благосъстоятелност общините са трансферирали безплатно на страната. Извън обсега на активността на новото дружество ще са язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания, " Напоителни системи ", " Земинвест ", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско присъединяване в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния контракт е планувано осъществяването на главен ремонт и реорганизация от концесионера.

Създаването на това дружество ще облекчи в огромна степен локалните управляващи при поддържането на язовирите или грижата на страната за тези водните обекти, чиято техническа поддръжка и безвредната употреба в този момент срещат усложнения, се показва в претекстовете за промените.

Промените са импортирани от Емил Христов (ГЕРБ), само че предложенията са направени взаимно с Министерството на стопанската система, Националното съдружие на общините и Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН).

Предвижда се и подредба за язовирите на " огромни " и " дребни ", като е вкарат разнообразни условия за поддръжката им в редовност и за безвредната им употреба.

Язовирите ще се класифицират и по тристепенна канара за евентуална заплаха. Оценката ще се прави от комисия за проучване на язовирните стени, която ще се назначава от съответния регионален шеф.

С промените се дава право на притежателите да заявят пред ръководителя на ДАМТН желанието си за очистване и/или извеждане от употреба на язовирни стени и уреди към тях.

Регламентират се и случаите, в които ще могат да бъдат прилагани насилствени административни ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР