Създателят в Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в социалната мрежа

...
Създателят в Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в социалната мрежа
Коментари Харесай

Благослав Михайлов: Да обичаш България и да искаш да бъде по-добра, не се изключват взаимно

Създателят в „ Стража “ Благослав Михайлов написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка възгледите на българския народ за неговата страна и действителното положение съгласно него на страната ни, изключително предвид на опциите пред младежите. Публикуваме го без редакторска интервенция:

„ Ако искаш да ядосаш българи, кажи им, че родината им не е дословният пъкъл на Земята и виж какво става. Аз не знам от кое място произлиза тази потребност у доста българи постоянно да принизяват мястото, от което произлизат, както и непрекъснато да се разграничават от своите сънародници.

Всеки човек, малко или доста, е артикул на своята среда и по тази причина е малко необичайно да мразиш толкоз тази среда, в случай, че тя ти е помогнала да стигнеш дотук. Независимо къде си се осъществил, в случай че България ти е дала първите 18 години, то въпреки всичко носи някаква заслуга за това какъв си се получил най-после.

Истината е, че в България в случай че си младеж, през 2023 има доста благоприятни условия за теб и сигурно няма да умреш от апетит. Кофти ми е само за хората, които си изгубиха младостта в „ създаване на комунизма “, или за хората, които си изгубиха младостта в създаване на мутренския капитализъм през 1990-те. Но за моето потомство нещата са много по-окей.

Вече ги няма тия мутри или по-скоро те, които не се изпозастреляха, се видоизмениха в капиталисти (както по принцип се случва в капитализма). Методите им към този момент са много по-меки, сходно на цивилизованите страни.

Но не би трябвало да си вършим никакви илюзии. Перфектна химера на света няма. Няма страна, където мощните да не се пробват да прецакат слабите. Няма страна, където избрани стопански кръгове да не се пробват да нагласят разпоредбите в своя изгода. Няма страна, в която бизнесът да не желае да прави допустимо най-вече пари на гърба на хората.

Просто има страни, които са толкоз богати, че не им пука какъв брой костват публичните поръчки. Има страни, в които олигархията се е нормализирала и по тази причина гледа малко по-дългосрочно. Има страни, в които хората си правят работата съзнателно, вместо да седят да мрънкат какъв брой скапано било всичко.

Иначе светът е доста неправдив, само че пък е и доста хубав. С течение на времето хората се борят да го създадат по-справедлив. Да обичаш България и да искаш да бъде по-добра, не се изключват взаимно. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР