Създателят на легендарната рок група Лед Цепелин е считан за

...
Създателят на легендарната рок група Лед Цепелин е считан за
Коментари Харесай

Един от най-големите мозъци на рок музиката. Създателят на Лед Цепелин Джими Пейдж

Създателят на именитата рок група Лед Цепелин е считан за един от най-хубавите китаристи в рока. Той навърши 79 и е човек на деня на Свободна Европа.

Китаристът на Queen Брайън Мей го дефинира като " един от най-големите мозъци на рок музиката ".

Джеймс или по-познат като Джими Пейдж, създател и член на една от най-големите рок групи на 70-те - Лед Цепелин, в понеделник навърши 79 години.

Той е роден в лондонското предградие Хестън и стартира да свири, когато е едвам на 12. Първата група, към която се причислява, е Red E. Lewis and the Red Caps. По-късно свири за The Crusaders, с които взе участие в турнета и издава първия сингъл със свое присъединяване - „ The Road to Love “, публикуван през 1962 година.

" Още от 50-те години, когато се появи рокендролът, знаех, че желая да върша тъкмо това. Не мислех, че ще съумея, да ви кажа, само че просто знаех, че желая да съм част от това ", споделя Пейдж за Ескуайър.

По-късно учи в колежа по изкуство в Съри, Англия, като не стопира да свири. Между 1963 и 1966 записва с групи като The Rolling Stones, The Who и The Kinks.

През 1968 година основава Лед Цепелин, на която е китарист, композитор и продуцент. В състава са още вокалистът Робърт Плант, барабанистът Джон Бонъм и басистът Джон Пол Джоунс.

По това време Пейдж към този момент е натрупал задоволително професионален опит и има съответна визия за това каква музика ще прави бандата. Тя основава 8 студийни албума за 10 години и става една от най-популярните и продавани групи.

През 1980 година Бонъм умира от задушване, обвързвано с алкохол. Групата се разпада, а Пейдж отхвърля да свири известно време.

" Беше ужасно да се работи с него ", споделя по-късно китаристът. " Това е толкоз трагична загуба, най-малкото поради музиката, която можеше да направи през всичките тези години ".

През 80-те и 90-те Пейдж взе участие в няколко музикални групи - XYZ, Firm, Honeydrippers, Coverdale-Page и Page and Plant. През последните две десетилетия той интензивно се занимава с осъвременяването на записите на Лед Цепелин и нагаждането им към цифровата епоха.

Имал многочислени връзки през годините, от които има три деца.

" Когато погледна обратно ", споделя Джими Пейдж, " имам възприятието, че животът ми е бил обаятелен ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР