Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий обяви глобална инициатива срещу злоупотребите

...
Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий обяви глобална инициатива срещу злоупотребите
Коментари Харесай

Създателят на Мрежата Тим Бърнърс-Лий обяви план за спасение на интернет

Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий разгласи световна самодейност против злоупотребите със международната мрежа, осъществявани от държавни управления, компании и обособени персони, осведоми организация " Франс прес ".

Инициативата " Договор за мрежата " сплотява няколко страни и софтуерни колоси като " Google " (Google).
" Ако не действаме в този момент и не действаме дружно, с цел да предотвратим злоупотреби с мрежата от страна на тези, които желаят да я експлоатират, разделят и да подкопаят основите й, има риск от прахосване " на капацитета вечно, показва Бърнърс-Лий в изказване на фондацията му " Уърлд уайд уеб ".

Ученият, на който се приписва заслугата за полагане на основите на международната мрежа като цялост от мултимедийни уебстраници, налични посредством интернет, през 1989 година, работи по самодейността от предходната година.

Окончателният документ бе показан през днешния ден в Берлин, където представители на държавни управления, бизнеса и гражданското общество се събират за четиридневен конгрес на Организация на обединените нации, отдаден на ръководството на интернет.

По думите на Бърнърс-Лий договорът, създаден в съдействие с десетки специалисти и жители, е " пътна карта за създаване на по-добра мрежа ".

Той прикани държавните управления да засилят законите и регулацията, а фирмите - да подсигуряват, че стремежът към облага не е за сметка на човешките права и демокрацията.

Гражданите би трябвало да търсят отговорност от властимащите, настояването за съблюдаване на цифровите им права да бъде уважавано, а те да способстват за развиване на рационален разговор, добави Бърнърс-Лий.

Планът има поддръжката на над 150 организации, в това число компании като " Google ", " Майкрософт " (Microsoft), " Facebook " (Facebook) и " Редит " (Reddit), наред с групи като " Репортери без граници " и фондация " Електронна граница ". В самодейността вземат участие също държавните управления на Германия, Франция и Гана, както и хиляди частни лица.

Бърнърс-Лий създава концепцията за международната мрежа, до момента в който работи в лаборатория по физика на Европейския център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) като метод учените по света да споделят информация за изследванията си.
През последните години обаче ученият е все по-силно смутен от злоупотребите с технологията.

Фондацията му притегля вниманието върху усилването на кибер издевателството, все по-честото потребление на мрежата от политици за манипулиране на новините и върху разпространението на онлайн измами.

Организацията отбелязва и, че достъпът до интернет в нововъзникващите пазарни стопански системи изостава от равнището в развитите страни, а 46 % от хората в света не са онлайн.

Освен " Договора за мрежата " Бърнърс-Лий работи и по проблемите на мрежата от техническа позиция и през 2018 година пусна платформата Солид (Solid), която цели да помогне на потребителите да получат надзор над персоналните си данни. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР