Създателят на ChatGPT - OpenAI - преминава през поредна вълна

...
Създателят на ChatGPT - OpenAI - преминава през поредна вълна
Коментари Харесай

Нови трусове в OpenAI: Кой всъщност контролира компанията зад ChatGPT? - Булевард България

Създателят на ChatGPT - OpenAI - минава през поредна вълна от разтърсвания на мениджърско равнище поради опит за централизация на власт в ръцете на Сам Алтман.

Трима от шефовете на OpenAI подадоха оставка по едно и също време, до момента в който Reuters заяви, че организацията ще се преструктурира в посока на по-силен надзор на комерсиалното звено.



Главният софтуерен шеф Мира Мурати, вицепрезидентът по научните проучвания Барет Зоф и основният шеф по проучванията Боб Макгрю оповестиха в един ден решението си за овакантяване на компанията.

Мурати разгласи, че подава оставка, с цел да " отвори време и пространство за свои лични изследвания ". Тя е в OpenAI от 2020 година, като за малко беше определена за основен изпълнителен шеф в края на 2023 година след разтърсванията към отстраняването на Сам Алтман и последвалото му връщане. В предишното тя е работила за компанията за виртуална действителност Leap Motion и за Tesla.

Въпреки че се твърди, че раздялата с шефовете се е случила по взаимно единодушие, всеобщото овакантяване на топ мениджъри съответства с приключването на вътрешна информация за идни огромни промени в ръководството на OpenAI. И наподобява като.

OpenAI e необикновен вид партньорство сред истинската организация за научно развиване на изкуствения разсъдък (която в началото се устоя единствено от дарения) и комерсиално сдружение (създадено през 2019), което има за цел да генерира облага от продажбите на ChatGPT.

Без приходите от второто звено - OpenAI твърди, че не е имала опция да се развива в големите си мащаби и да притегля експерти на най-високо равнище.

Водещият принцип е, че nonprofit структурата би трябвало да има надзор върху всички решения за бъдещето на продукта, с цел да подсигурява, че той ще дава отговор на концепцията за " безвреден и потребен AI в интерес на човечеството " и с него няма да има злоупотреби от финансов интерес.

Затова и разпределяната облага за акционерите и чиновниците е съзнателно лимитирана и всички доходи над тавана на дивидентите се влага единствено в изследователска активност.

Днес OpenAI към този момент притегля милиарди долари от вложители, в това число от Microsoft, като евентуалната му пазарна оценка може да стигне до 150 милиарда $ през 2024.

Организацията обаче харчи пари с невъобразимо движение, а спорът сред " идеалните " и комерсиалните цели зад ChatGPT се трансформира в сериозен проблем още през 2023.

Сайтът The Information оповестява през юли, че OpenAI може да излезе на загуба от 5 милиарда $ през 2024 година, тъй като бърза да усили техническата инфраструктура, нужна за поддръжката на AI-моделите ѝ.

Според Reuters nonprofit-бордът на OpenAI ще продължи да съществува и да има миноритарен дял в комерсиалната компания, само че повече няма да може да управлява вземането на решения в нея.

Главният изпълнителен шеф Сам Алтман ще получи за първи път и лични дялове в собствеността на комерсиалното звено, а съгласно източниците на организацията - към този момент се вършат опити да се вдигне съществуващия таван за погашение на облаги.

Алтман е считан за един от най-успешните мениджъри в софтуерната промишленост в последните години. Опитът за " прелом " против него през 2023 година беше преобърнат единствено за няколко дни, откакто Microsoft застана зад него като основен изпълнителен шеф. Тогава Мира Мурати беше в групата на опозиционерите против решенията на Алтман, само че след това оказа помощ за връщането му и остана в екипа му повече от година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР