Създадени са три работни групи и стартират проверки на трите

...
Създадени са три работни групи и стартират проверки на трите
Коментари Харесай

КЕВР стартира проверки на ЕРП-тата заради проблемите с тока след снега – ще има ли обезщетения

Създадени са три работни групи и започват инспекции на трите електоразпределителни сдружения във връзка с условията към тях според общи условия по договорите, както за достъп до мрежата, по този начин и за транспорт на електрическа енергия през мрежата. Това съобщи в Народното събрание ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.
 
Той, дружно с енергийния министър Румен Радев, бяха извикани от групата на " Възраждане ", с цел да обяснят пред депутатите дали ще има погашение на обезщетения за прекъсването на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември тази година.
 
 Министърът на енергетиката Румен Радев Министърът на енергетиката Румен Радев Източник: Zonanews
" Енергийните предприятия не са задължени да изплащат компенсации за вредите, нанесени вследствие на ограничаващ режим. Това значи, че КЕВР би трябвало да извърши съответната инспекция предвид на компенсиране на потребителите в интервала след ограничаващия режим ", уточни Иванов.
 
Той изясни какви са отговорностите на трите ерлектроразпределителни сдружения (ЕРП). " За градските региони всяко едно от ЕРП-тата би трябвало в двучасов период да вкара организация и да стартира възобновяване. За извънградските региони този период е не повече от 4 часа. Следващото, което би трябвало да бъде изпълнено, е според общи условия - сдруженията, в случай че не могат в границите на 8 часа да възстановят зареждането, са задължени да уведомят клиентите посредством съобщение в средствата за всеобща ивформация. След приключване на периода на ограничаващия режим стартират да текат периоди и предприемане на дейности, свързани с компенсациите, които би трябвало да бъдат платени на клиентите. Ако в границите на 24 часа след приключване на ограничаващия режим, не е преодоляна повредата и възобновяване не е осъществено, се заплаща еднократна сума от 30 лв. на всеки клиент. За всеки последващи 12 часа и 36 нагоре се заплаща по 20 лв. на всеки клиент ", уточни Иванов във връзка условията, с цел да се защитят правата на потребителите.
 
" Хората избират да имат ток, в сравнение с обезщетения от 20-30 лв. ", обърна внимание Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия и напомни, че хората са стояли без ток три дни. " Проверявате ли наличността на спешните групи, с цел да са способни в границите на 2-4 часа да отстранят повредите ", попита той.
 
" Наличността на спешните екипи ще се ревизира като численост ", увери Иванов. По думите му те са с висока професионална подготовка. Енергийният министър изясни, че при спешни и бедствени положения, в работата се включват освен дежурните, а всички екипи и това би трябвало да бъде тествано дали се е случило при снеговалежите в края на ноември.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР