Създаде се впечатление, че ВСС избърза със старта на процедурата

...
Създаде се впечатление, че ВСС избърза със старта на процедурата
Коментари Харесай

Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Не е изключено Борислав Сарафов да е новият главен прокурор

Създаде се усещане, че Висш съдебен съвет избърза със старта на процедурата за избор на нов основен прокурор. Това обаче не е по този начин, защото по закон след указа на президента за освобождението на остарелия обвинител № 1 кадровиците на Темида са длъжни в 7-дневен период да стартират процедура за избор на нов. Това изясни пред Lupa.bg адв. Людмил Рангелов.

Най-вероятно новият обвинител №1 ще бъде назначен от настоящия Висш съдебен съвет, защото към момента не е почнала организацията в Народното събрание  за промяната на членовете на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота. Необходимо е време депутатите да излъчат свои представители, както и прокурорската и съдийската гилдия да изберат нови претенденти. Освен това изборът, изработен от професионалните гилдии може да бъде обжалван, което лишава време. Така на процедура до 27 октомври, когато ще се разгласи името на новия основен прокурор, нов Висш съдебен съвет няма да бъде образуван.



Видни са благосклонностите на прокурорската гилдия към и.д. основен прокурор Борислав Сарафов. Затова се чака прокурори, които гласоподаваха за него предходната седмица, да го повдигнат и в този момент. На някогашния началник на Националното разследване са нужни 13 гласа от двете колегии, с цел да остане в кабинета на основния прокурор.

 „ При всички случаи, в случай че Конституционен съд постанови, че Иван Гешев е отхвърлен противоконституционно, той няма да бъде възобновен като основен прокурор. Не би трябвало да бъркаме обаче случая с връщането в Сметната палата на Цветан Цветков, защото за лица с неговия пост се ползва друга процедура ”, изясни адв. Рангелов.

Конституционен съд към момента не се е произнесъл по допустимостта на жалбата на Иван Гешев за неговото премахване. „ Ако Конституционен съд реши, че някогашният основен прокурор е освободен противоконституционно с 13 гласа нормално болшинство, то тогава се връща остарялото състояние и Борислав Сарафов би трябвало да бъде определен със 17 гласа квалифицирано болшинство. Тогава не съм сигурен дали той  ще получи нужната поддръжка, с цел да стане основен прокурор ”, изясни адв. Рангелов.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР