Съюзниците в НАТО изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в

...
Съюзниците в НАТО изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в
Коментари Харесай

НАТО изпраща кораби и самолети за подобряване на отбраната на Източна Европа

Съюзниците в НАТО изпращат спомагателни кораби и бойни самолети в Източна Европа, с цел да бъдат подсилени отбранителните сили в района на фона на скупчването на съветски бойци по граинцата с Украйна. Това заяви северноатлантическият алианс на в понеделник.

Междувременно, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън тази седмица би трябвало да вземе решение дали да разшири американското военно наличие в Източна Европа и балтийските страни.

Сред страните, в които съдружниците в НАТО ще изпратят спомагателна военна техника, е и България. Това беше обявено от още в събота. Става въпрос за два изтребителя F-35 на нидерландските военновъздушни сили, които се чакат в България през април, с цел да поддържат дейностите по въздушна защита в района.

Испания също обмисля да прати на България изтребители, а също така изпраща кораби, които да се причислят към военноморските сили на НАТО.

Дания пък изпраща фрегата в Балтийско море и е подготвена да разположи четири бойни самолета F-16 в Литва в поддръжка на дългогодишната задача на НАТО за въздушна полиция в района, а Франция изрази подготвеност да изпрати войски в Румъния.

"НАТО ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за отбрана на всички съдружници, в това число посредством подсилване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на нашата среда за сигурност, в това число посредством подсилване на нашата групова защита ", разяснява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година НАТО усили наличието си в Източна Европа, в това число с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези елементи, водени надлежно от Обединеното кралство, Канада, Германия и Съединени американски щати, са многонационални и боеспособни. Целта на тяхното наличие е да показва, че офанзива против един съдружник ще се смята за офанзива против целия Алианс.

През декември Русия изиска НАТО да подсигурява, че ще спре разширението си и ще се върне в границите си отпреди 1997 година В петък посочи, че това искане включва евакуиране на съюзническите войски и уреди от България и Румъния, които се причислиха през 2004 година Това искане обаче изрично беше отхвърлено както от и Букурещ,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР