Съюзниците от НАТО засилват сигурността поради присъствието на войските на Вагнер в Беларус

...
Съюзниците от НАТО, разположени по източния фронт на алианса, стават
Коментари Харесай

Съюзниците от НАТО, разположени по източния фронт на алианса, стават все по-притеснени от присъствието на свързаните с Русия наемници от групата Вагнер в Беларус, където някои от тях са разположени от краткотраен бунт в Русия през юни.

Полша, Литва и Латвия – членове на НАТО и Европейския съюз, които граничат с Беларус – вече бяха нащрек, откакто голям брой мигранти и бежанци започнаха да пристигат на техните граници от Беларус преди две години.

Те обвиниха президента на Беларус Александър Лукашенко, съюзник на Русия, в отварянето на миграционния маршрут в акт на „хибридна война“, насочен към създаване на нестабилност на Запада.

Сега опасенията нараснаха още повече, след като войските на Вагнер започнаха да пристигат в Беларус след краткотрайния им бунт в Русия.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки каза през уикенда, че около 100 бойци на Wagner в Беларус са се приближили до границата с Полша, по-специално стратегически чувствителна зона, известна като Сувалкската пропаст.

„Сега ситуацията става още по-опасна“, каза Моравецки пред репортери. „Това със сигурност е стъпка към по-нататъшна хибридна атака на полска територия.“

Инцидентът във вторник допълнително засили опасенията, като два беларуски хеликоптера навлязоха в полското въздушно пространство на малка височина, докато провеждаха учения.


Полското министерство на отбраната съобщи за този инцидент на НАТО, който заяви в сряда, че следи ситуацията.

„НАТО следи отблизо ситуацията по източните си граници, включително вчерашния инцидент, при който два беларуски военни хеликоптера навлязоха за кратко във въздушното пространство на Полша на ниска височина“, каза представител на НАТО при обичайно условие за анонимност.

„Ние сме в тесен контакт с полските власти по този въпрос и ще продължим да правим необходимото, за да гарантираме, че цялата територия на съюза остава сигурна“, добави служителят.

Полша, Литва и Латвия казват, че разполагат повече войски и оборудване по границите си.

Гунтис Пуятс, началник на Латвийската държавна гранична охрана, каза пред латвийските медии в сряда, че рисковете за сигурността в непосредствена близост до границата с Беларус са високи, откакто Минск започна да използва мигрантите като инструмент за „хибридна война“ и че рисковете са нараснали с пристигането на Wagner Group.

Той каза, че граничните служители са започнали да обучават специална работна група в отговор.


Президентът на Литва Гитанас Науседа каза тази седмица, че би било изкушаващо групата Вагнер да използва присъствието си близо до литовската граница „за различни провокации“.

„Така че мисля, че заплахата е сериозна“, каза Науседа по време на посещение в понеделник на място на границата с Беларус, където седем литовски офицери бяха убити от съветски парашутисти преди 32 години.

Други предполагат, че не трябва да се надценяват възможностите на въоръжената група.

Лауринас Кашунас, председател на комисията по национална сигурност и отбрана на Сейма, каза пред репортери, че наемниците на Вагнер в Беларус с настоящата си бойна мощ не представляват конвенционална военна заплаха.

Дали те представляват голяма заплаха в бъдеще, каза той, „ще зависи от по-нататъшните сценарии, как са въоръжени и техните заповеди“.

В Полша някои критици на правителството смятат, че то преувеличава заплахата, за да се представи като строго по отношение на сигурността преди парламентарните избори тази есен.


Лидерът на полската опозиция Доналд Туск обвини управляващата партия, че използва Вагнер, за да подклажда страх преди изборите, нещо, което партията отрече.

Някои поляци също обвиниха властите, че отказаха първоначално да признаят, че беларуските хеликоптери са навлезли във въздушното пространство на Полша във вторник.

Първоначално военните настояха, че беларуският самолет не е влязъл в Полша. Но след като местните жители публикуваха в социалните медии снимки на самолети с беларуски знаци на няколко километра от границата с Полша, министерството на отбраната излезе с изявление, в което се казва, че това е вярно.

Посланикът на САЩ в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд, каза по-рано тази седмица, че Съединените щати гледат на групата Вагнер – чиито сили са се сражавали в Украйна и също са действали в Африка – като на заплаха.

„Видяхме злонамерените им усилия на африканския континент. Така че със сигурност се тревожим, че тази група, по заповед на руското правителство – тъй като те не работят независимо от руското правителство – е заплаха за всички нас“, каза Томас-Грийнфийлд пред репортери в понеделник.

„И ние трябва да гарантираме, че посланието е ясно, че всякакви атаки от групата Вагнер ще бъдат разглеждани като атака от руското правителство.“

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР