Съюзниците от НАТО смятат, че Руската федерация с действията си

...
Съюзниците от НАТО смятат, че Руската федерация с действията си
Коментари Харесай

САЩ: Москва наруши договора с НАТО, падат ограниченията за разполагане на войски в Източна Европа

Съюзниците от НАТО считат, че Руската федерация с дейностите си против Украйна нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия, тъй че плануваните в него ограничавания във връзка с разполагането на силите на Алианса в Източна и Централна Европа в действителност към този момент не са годни. Това съобщи в сряда посланикът на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит, изказвайки се на конференция на Вашингтонския център за нова американска сигурност, предава ТАСС.
„ Бъдещето на Основополагащия акт НАТО-Русия беше разисквано в границите на Алианса. Всички съдружници са изцяло съгласни, че Русия нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия. И всички съдружници също по този начин са съгласни, че всички ние в този момент в действителност сме в състояние, в което никой от нас не е задължен да взема поради това, което е записано в Основополагащия акт НАТО-Русия, когато вземаме решения за бъдещото разполагане на силите “, съобщи дипломатът.
Тя беше запитана дали съдружниците от НАТО имат намерение публично да спрат действието на документа като сигнал към Москва. „ Не знам на какви тъкмо формулировки ще се спрат съдружниците във връзка с Основополагащия акт НАТО-Русия, само че мога да ви кажа, че в границите на НАТО се обрисува консенсус по отношение на рестриктивните мерки, или по-скоро неналичието на ограничавания, които ни постановяваше Основополагащия акт НАТО-Русия по отношение на решенията за разполагане на сили “, отговори Смит.
Основополагащият акт НАТО-Русия е подписан през май 1997 година В документа се показва, че страните „ ще изградят взаимно дълготраен и изчерпателен мир в евроатлантическия район на правилата на народна власт и сигурност, учредени на съдействие “. Актът също по този начин заявява, че НАТО и Русия „ не се смятат взаимно за съперници “. „ Общата цел на Русия и НАТО е превъзмогване на остатъците от предходната борба и съревнование и подсилване на взаимното доверие и съдействие “, се акцентира в документа. Съгласно акта, Алиансът се ангажира да не разполага непрекъснато спомагателни обилни бойни сили на територията на страните-членки, а Русия да прояви нужната въздържаност при разполагането на стандартните си въоръжени сили в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР