Съюзниците от НАТО отхвърлиха искането на Киев да се създаде

...
Съюзниците от НАТО отхвърлиха искането на Киев да се създаде
Коментари Харесай

Москва и Киев си отправят взаимни обвинения за хуманитарните коридори и Запорожката АЕЦ

Съюзниците от НАТО отхвърлиха настояването на Киев да се сътвори зона неразрешена за полети над Украйна и обмислят нови наказания против Русия, с цел да я накарат да спре войната, обобщава Франс прес.

" Въпросът беше издигнат и съдружниците се съгласиха, че не би трябвало да имаме самолети на НАТО, настоящи в украинското въздушно пространство или военни на НАТО на терен, тъй като може да се окажем с цялостна война в Европа ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Единственият метод да използван зона неразрешена за полети е да пратим изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна, а след това да смъкваме съветски самолети, с цел да се съблюдава зоната , изясни той.

" Имаме отговорността да попречим на ескалацията на тази война оттатък Украйна. Защото това ще бъде още по-опасно, още по-опустошително и ще аргументи още повече човешки премеждия ", съобщи той. После предвижда, че идните дни ще бъдат още по-лоши, с повече убити, повече опустошения, тъй като Русия ще употребява по-тежки оръжия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също отбрани решението на НАТО да не се обособява зона неразрешена за полети над Украйна, като сподели, че такава мярка може да докара до разпространяването на спора до повече страни, добавя Ройтерс. " За голямо страдание войната скоро няма да свърши ", съобщи той след среща с сътрудниците си от страните от НАТО и след няколко срещи с ръководителите на Европейски Съюз.

Киев и Москва си размениха обвинявания по отношение на филантропичните коридори

Киев и Москва си размениха обвинявания, че пречат на филантропичните коридори за бягство на цивилни, откакто ден по-рано двете страни се споразумяха да основат зони за безвредно прекосяване, заяви ДПА.

" Украйна изпрати всички нужни претенции до интернационалните организации за основаване на специфични коридори ", съобщи през днешния ден украинският вицепремиер. " За страдание, от съветска страна не беше реализирано единодушие по този въпрос ", добави той.

Въпреки това съветското външно министерство съобщи, че се е свързало с Организация на обединените нации по отношение на коридорите, а заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин нападна Киев за това, което той дефинира като " деструктивен темперамент на дейностите на украинските управляващи ". Той съобщи, че това попречва " свободното излизане на цивилното население в безвредни региони по филантропичните коридори, основани от съветската страна ", съгласно изказване на Москва.

Спорове и за случая край Запорожката нуклеарна централа

Атаката по украинската Запорожка нуклеарна централа от страна на Русия беше голяма опасност за цяла Европа и за света. Това съобщи на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации непрекъснатата представителка на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд, предадоха международните организации.

" Благодарение на Бога светът избегна една нуклеарна злополука през нощта ", акцентира тя, като дефинира офанзивата против централата като " безотговорна " и " рискова ". " Не единствено Владимир Путин не се вслуша в апелите да спре нашествието си против Украйна, само че ние станахме очевидци на нова рискова ескалация, която съставлява сериозна опасност за цяла Европа и за света ", добави дипломатката.

По време на незабавното съвещание на Съвета за сигурност, поискано от Англия, английската непрекъсната представителка Барбара Удуърд акцентира, че няма никакво подозрение, че съветските сили са направили офанзивата, съобщи Франс прес.

На незабавното съвещание Франция и Англия обявиха, че могат да създадат догатката, че съветските войски предумишлено са взели на прицел нуклеарния обект, добавя ДПА. " Това е първият път, в който страна нападна функционираща нуклеарна централа. Това е изрично отвън закона според дефинициите на интернационалното законодателство и Женевските конвенции ", акцентира английската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации. Френският й сътрудник Никола дьо Ривиер сподели, че случаят приказва за офанзива против нуклеарния обект.

Розмари ДиКарло, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации за външната политика акцентира, че офанзивите против нуклеарни обекти опонират на интернационалното филантропично право, съобщи Франс прес.

А Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила, по време на видеовръзка с членовете на Съвета за сигурност акцентира значимостта на нуклеарните централи в Украйна. Той съобщи, че е подготвен да посети нуклеарните обекти в Украйна и посочи, че е отправил съответното искане към Украйна и към Русия за това и то в този момент се проучвало. Тази задача на МААЕ ще бъде лимитирана до сигурността на нуклеарните обекти, без да има политическа интервенция, добави Гроси.

Според украински представители нуклеарният обект Запорожка АЕЦ е бил цел на предходната нощ на съветски артилерийски удари, като прилежащи на самата централа здания са се запалили. Днес съветската войска към този момент е превзела централата. Украинският нуклеарен регулатор сподели, че пожарът, засегнал лаборатория и образователен център край централата, е бил изгасен и няма никакво радиоактивно приключване.

Русия не е атакувала Запорожката нуклеарна централа, акцентира пък непрекъснатият представител на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на съвещанието през днешния ден Василий Небензя. Той сподели, че тези обвинявания против Русия са неистина и упрекна на собствен ред Украйна, че е провокирала пожар в рамките на тази нуклеарна апаратура, съобщи Франс прес.

" Обвинението, съгласно което Русия е виновна, е част от акция за неистини против Москва ", акцентира Небензя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР