Съюзът за стопански инициативи изпрати становище до работната група за

...
Съюзът за стопански инициативи изпрати становище до работната група за
Коментари Харесай

ССИ настоява държавата да влезе в Лукойл със „Златната акция“

Съюзът за икономически начинания изпрати мнение до работната група за създаване на ограничения за справяне с високите цени на горивата.

Ето и цялостния текст на мнението на организацията, което е адресирано до Димитър Данчев:

Във връзка с предоставената ни опция да дадем оферти за активността на Работната група за създаване на ограничения за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електрическата енергия, излагаме следното мнение:

• В изискванията на рецесията и фрапантното повишаване на цените на горивата предлагаме страната неотложно да встъпи в специфичните права, които има по контракта за приватизация на Лукойл Нефтохим - Бургас или така наречен " Златната акция ", за която в общественото пространство информация бе дадена от тогавашния министър председател Иван Костов. Оценяваме диалозите на благосклонност сред държавните институции и представители на Лукойл Нефтохим - Бургас, само че приватизационния контракт постанова неотложно осъществяване на служебните отговорности от страна на лицата, виновни за интервенция при покачването на цените на горивата.

Като приоритет в този миг извеждаме и улеснението на достъпа до съглашения за извличане и закупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Неоспорима

• изгодата от ВЕИ за стопанската система и екологията, а и като страна по Зелената договорка, енергийната промяна остава цел за България даже в изискванията на актуалната рецесия.

Спешното предприемане на ограничения за недопускането на самобитен картел върху горивата и следствие за вероятно антиконкурентно държание на пазара е от основно значение сега. В допълнение към това е належащо да се подхващат ограничения за недопускане на далавера на енергийните пазари.

Макар и косвено обвързвано с активността на работната група предлагаме да се трансформира помощта от 25 стотинки за литър в цената на горивата в непосредствено подкрепяне към най-уязвимите групи, като по този метод ще се прекратят и злоупотребите от търговците на горива, а това единствено по себе си ще успокои изкуственото завишаване на цените на същите.

 

С почитание,

Доц. Д-р Нончо Димитров,

Член на УС на Съюз на стопанска самодейност

Представител на ССИ в работна група за създаване на ограничения

за справяне с високите цени на горивата, природния газ и електрическата енергия

 

* наличие на ССИ

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР