Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова държавния глава Румен

...
Съюзът на юристите в България (СЮБ) призова държавния глава Румен
Коментари Харесай

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Съюзът на юристите в България (СЮБ) прикани президента Румен Радев да наложи несъгласие върху плана за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), оповестява " Правен свят ".

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция против признатите на първо четене промени от Народното събрание.

Измененията плануват ограничавания за съсловните организации на магистрати и на адвокати, както и за тяхното финансиране. От съюза подчертават точно върху това.

Според юристите у нас промените " ще имат ретроградното влияние върху развиването на демократичните процеси и одобряването на правовата страна ", тъй като са " дискриминационни и абсолютно противоконституционни ".

Също по този начин съюзът написа в писмото си до Радев, че измененията нарушават интернационалните актове и контракти, по които България е страна.

" Никой не дава пояснение за какво е належащо скорострелното им приемане, освен това в изрично нарушение на наредбите на Закона за нормативните актове ", се акцентира в писмото.

По-рано Съюзът на юристите изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов против измененията, в което организацията подчертава върху препоръчаната възбрана за магистратите да вземат участие в управителните органи на сдружения на други адвокати, което директно визира СЮБ. В тази връзка в писмото до президента се споделя, че този текст е неуместен, тъй като Съюзът на юристите е организация, основана точно от магистратите преди повече от 90 години.

Съюзът не утвърждава и ограничението на непознатото финансиране на съсловните организации, защото то е помогнало за организационното им подсилване, осигурило е образование на магистратите и издаването на профилирана литература.

" В тези случаи, в случай че приемем, че в действителност се визира независимостта на правосъдната власт, то в по-голяма степен независимостта би била наранена при директното финансиране на органите на правосъдна власт - Висш правосъден съвет, съдилища, прокуратура. Означава ли това, че следва да се забрани и това финансиране ", разясняват от организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР