Съюзът на съдиите в България се обяви срещу евентуалния избор

...
Съюзът на съдиите в България се обяви срещу евентуалния избор
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите се обяви против избора на Сарафов

Съюзът на съдиите в България се разгласи против възможния избор на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на тази служба. Той бе препоръчан от трима прокурори, членове на Висш съдебен съвет, който е с от дълго време изминал мандат. Съюзът изрази изрично мнение, че актуалният състав на Висшия правосъден съвет не следва да избира идващите ръководител на Върховния административен съд и основен прокурор.
Според ССБ изтеклият мандат на сегашния Висш съдебен съвет изисква членовете му да се въздържат от взимане на решения, които конституционно са обвързани с откритите мандати на съответните органи. ССБ напомни, че същият съвет подцени преди няколко години предизвестията, че Иван Гешев е неприспособим за основен прокурор.
" Борислав Сарафов не даде безапелационно пояснение по какъв начин като заместител на Иван Гешев не е реагирал обществено на неговите дейности по засягане на законността и увреждащи престижа на правосъдната власт. Изпълнявайки функционалностите на основен прокурор към този момент над една година и три месеца, Борислав Сарафов не извърши поръчките си да „ почисти Прокуратурата “ от „ неприятните практики “ от ръководството й по времето на Иван Гешев ", се споделя в позицията на ССБ. Управителният съвет на съюза прикани членовете на Висш съдебен съвет до избора на нов състав на този групов орган да не откриват процедура за избор на ръководител на Върховния административен съд и да не избират за основен прокурор Борислав Сарафов.
Междувременно във вторник пред Министерския съвет се организира митинг против избора на Сарафов, проведен от " Правосъдие за всеки ". Протестът беше под наслов #КОЙ ПРЕГРУПИРА ГЛАВНИТЕ ПРОКУРОРИ. Организаторите предизвикаха гражданска подписка до Народното събрание и президента с безапелационното искане да създадат всичко допустимо да спрат " порочната и срамна процедура ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР