Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите иска ВСС да обсъди случая със СРС-тата с президента

Съюзът на съдиите в България прикани Висшия правосъден съвет (ВСС) да обсъди казуса с публикуваните от прокуратурата записани със специфични разследващи средства диалози, предава БНР. На един от записите от държавното обвиняване настояват, че евентуално се чува гласа на президента Румен Радев.
Управителният съвет на организацията упорства Висш съдебен съвет да се произнесе бил ли е накърнен престижът на правосъдната власт.
Искането си от Съюза на съдиите стимулира със основаното усещане, че прокуратурата се трансформира в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и осъществяване на отговорност.
Те упорстват Висш съдебен съвет да отговори може ли основният прокурор да си разреши държание, необвързано с върховенството на правото и действието на правовата страна, в това число с ерозирането на правилото на разделяне на управляващите, на независимостта на съда и основаване на предпоставки за основателно подозрение, че е осъществено закононарушение от прокурор с нерегламентирано разпространяване на аудиозаписи, събрани при потребление на специфични разследващи средства, което не обслужва потребностите на углавен процес  - освен това записи на диалози на президента.
" Обсъждането на тези въпроси, които не престават да се разясняват в общественото пространство от анализатори, политици и медии, е неотложно и за разпръскване на публикуваните подозрения, че атрофирането на конституционния модел на правосъдната власт се е задълбочил до степен, че способените органи на ръководството ѝ не са в положение да разискват функционалностите и фактическото им осъществяване от основния прокурор заради боязън и взаимозависимост “, се споделя в писмото на Съюза на съдийте.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР