Съюзът на съдиите в България призова във вторник парламентът да

...
Съюзът на съдиите в България призова във вторник парламентът да
Коментари Харесай

Съдийският съюз настоява за намаляване на влиянието на политиците върху съдебния инспекторат

Съюзът на съдиите в България прикани във вторник Народното събрание да понижи политическото въздействие върху правосъдния инспекторат. Това е институцията, която ревизира магистратите за нарушавания по делата, имуществените им заявления, както и нарушавания на етичните правила.

Съдебният инспекторат има 10 редови инспектори и един основен контрольор, който управлява институцията. Всички те се избират от Народното събрание при авансово договаряне на квотите сред парламентарно показаните обединения. През последната година Народното събрание оставя усещане, че не се интересува изключително от инспектората.

ССБ припомня, че са са минали над четири месеца от приключването на постоянния мандат на инспекторите и над три месеца от приключването на мандата на основния контрольор. Въпреки това Народното събрание даже не е отворил процедурата по желание на техни заместници.

Законът постановява, че процедурата за избори на нови основен контрольор и инспектори би трябвало да бъде открита не по-рано от 6 месеца и не по-късно от два месеца преди приключването на мандатите.

" Неизпълнението на задължението за избор на нов състав на парламентарен орган след приключването на мандатите на съответните негови членове основава усещане за подценяване смисъла на този държавен орган и влиза в съществено несъгласие с правилото за мандатност, очакван в Конституцията и Закона за правосъдната власт ", се споделя в позицията на ССБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР