Съюзът на съдиите в България призова президента да откаже издаването

...
Съюзът на съдиите в България призова президента да откаже издаването
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова президента да отхвърли Иван Гешев

Съюзът на съдиите в България прикани президента да откаже издаването на декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор с аргумента, че изборът е бил непрогледен. Най-голямата съдийска организация в страната напомня, че в хода на разискването на кандидатурата основният прокурор Сотир Цацаров е декларирал " недвусмислено ", че решенията кой да бъде определен за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища до момента са били вземани в други две здания, а не във Висшия правосъден съвет (ВСС).

" Подобно изявление в правовата страна изисква незабавна реакция от способените държавни органи, тъй като съдържа изказвания за рискова замяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в правосъдната власт, от които в забележителна степен зависи образа ѝ пред жителите ", показва съдийският съюз.

Мълчанието на Висш съдебен съвет по този въпрос е несъмнено като " нетърпимо " от Съюза на съдиите. Магистратската организация разяснява, че изявлението на Цацаров " разсънва паника в подтекста на обществено обявени изказвания от някогашни ръководители на областен и апелативен съд, че техният избор също е бил е резултат на затулен асортимент от лица отвън правосъдната власт преди формалната процедура ".

Става дума за изказването на някогашния началник на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че ръководителите в системата се избират с утвърждението на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Разкрития в същия дух направи и някогашният началник на Софийския областен съд Методи Лалов, който неотдавна напусна системата и стана общински консултант в София. И в двата случая Висш съдебен съвет не реагира изключително пламенно.

" В резултат – нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските жители получиха транспарантна информация по кое време, по какъв начин и от кого се сортират ръководителите на съдилища и ръководители на прокуратури. Подобно безмълвие на Висшия правосъден съвет е нетърпимо, тъй като при започване на мандата на предходния основен прокурор доби необятна гласност информацията, че той е бил " определен " от ръководещата партия ", се споделя в позицията на ССБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР