Съюзът на съдиите в България излезе с официална позиция относно

...
Съюзът на съдиите в България излезе с официална позиция относно
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите иска извинение от Нинова за пост в социалните мрежи

Съюзът на съдиите в България излезе с публична позиция по отношение на поста на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в обществените мрежи за решението на Районния съд в Несебър по отношение на шведския екскурзиант, изритал камериерка в хотел в Слънчев бряг.

 Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с санкция
Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с санкция

Смекчаващо виновността е, че Сундберг има чисто правосъдно минало

Публикуваме поста на госпожа Нинова без редакторска интервенция:

" И като правист, и като политик знам, че има предписание - правосъдните решения да не се разискват, а да се извършват. Но откакто прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е наказан на 4500 лева санкция и си е отпътувал, разгласявам, че няма да се преценявам с правила. Аз съм българка и желая да знам името на съдията, унижил достолепието ни, оценил подигравката на безпаметно пийнал чужденец с една българска жена на 4500 лева Искам да знам претекстовете му и да го запитвам - с изключение на закона, какво му приказва съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня! "



Според Съюза на съдиите в България нападките на Нинова са " изцяло голословни офанзиви към обособени съдии и към съда като цяло " . Магистратите напомнят, че законите се одобряват от Народното събрание, а ролята на съда е да ползва тези закони.

Във връзка с това прокуратурата е повдигнала обвиняване по отношение на Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди, а съдът, спазвайки закона и приемайки за потвърдено обвиняването, е освободил обвинения от наказателна отговорност и е наложил административно наказване в размер, непосредствен до оптималния.

Според съдиите и прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е планувано, че при положение като този наложително следва да се приложи член 78 а Наказателен кодекс.

Член 78 от Наказателния кодекс гласи:

" Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се постанова наказване от хиляда до пет хиляди лв., когато са налице по едно и също време следните условия:

а) за закононарушението се планува наказване отнемане от независимост до три години или друго по-леко наказване, когато е съзнателно, или отнемане от независимост до пет години или друго по-леко наказване, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за закононарушение от общ темперамент и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) породените от закононарушението имуществени вреди са възобновени. "

 Правосъдието е в съответното обезщетение, безапелационна е потърпевшата в Слънчев бряг камериерка
Правосъдието е в съответното обезщетение, безапелационна е потърпевшата в Слънчев бряг камериерка

Бившата камериерка ще съди шведския екскурзиант за повече пари

В този подтекст Съюзът на съдиите в България изрично застава зад решението на съдията от Несебър , взел окончателното решение за освобождението на Сундберг от наказателна отговорност.

Магистратите също по този начин питат " ч ия съвест по-точно се слага под подозрение и по каква причина представител на законодателния орган си разрешава превратни внушения за активността на тези, които ползват закона, признат от законодателя ".

" Съдът не приема законите. Прилага ги... Госпожо Нинова, би следвало да се извините освен на пострадалата, само че и на съдията, който охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона ", безапелационни са съдиите в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР