Съюзът на съдиите иска ВСС да провери има ли основание

...
Съюзът на съдиите иска ВСС да провери има ли основание
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите иска ВСС да провери има ли основание за предсрочно освобождаване на Гешев

Съюзът на съдиите желае Висш съдебен съвет да ревизира има ли съображение за предварително освобождение на основния прокурор. Това оказва се от послание на съсловната организация изпратено до членовете на Висш съдебен съвет и до медиите.

От организацията упорстват да се направи задълбочена инспекция на няколко обстоятелството, свързани с основния прокурор, която да покаже налице ли са основанията на член 129 ал.3 т.5 от Конституцията за - тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

ССБ се обръщат към членовете на Висш съдебен съвет с искане да обсъдят обществено и да вземат отношение по въпроса дали основният прокурор е нарушил главният принцип за работа на всички магистрати да са "политически неутрални ", при обществените си изказвания.

Както и да излезят с решение дали е "уронен престижът на правосъдната власт посредством основаване на усещане за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и осъществяване на отговорност " във връзка публикуваните от прокуратурата аудиозаписи от СРС-та, които "в отклоняване от възбраните по Наказателен кодекс и ЗСРС оповестяваха диалози с присъединяване на президента на Република България ".

Друг подложен пред Висш съдебен съвет въпрос е за интервютата и обществените изяви на основния прокурор, при които той "нарушава презумпцията за невиновност още при започване на досъдебни производства, като обществено разгласява имената на лицата, които смята, че са направили закононарушения ". Както и разпространението на "подбрани от прокуратурата доказателства по висящи досъдебни производства ", за които Висш съдебен съвет е сезиран от Висшия адвокатски съвет, че по този начин се "нарушава жестоко презумпцията за невиновност и умишлено притегля медийното внимание към избрани каузи, като това основава усещане, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от публичното мнение ".

ССБ обръщат внимание и на обществените прояви на основния прокурор, при които той позволява "да бъдат разграничени потърпевшите от закононарушения на такива, които биват "удостоени " с неговото внимание, и всички останали ". Като в тази връзка от съсловната организацията означават, че институцията на основния прокурор по формулировка е поръчител за правда и равнопоставеност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР