Съюзът иска да развие и защити космическите си комуникации на

...
Съюзът иска да развие и защити космическите си комуникации на
Коментари Харесай

EC влага 6 млрд. евро в сателити, ще се конкурира с Илон Мъск

Съюзът желае да развие и отбрани галактическите си връзки на фона на засилващата се военна мощност на Китай и Русия
Нов проект на Европейски Съюз за 6 милиарда евро, обвързван с галактическите връзки и високоскоростния интернет, има упоритостта да се конкурира с частните мрежи от този вид като “Старлинк ” на американския милиардер Илон Мъск. Представен този месец в Тулуза, Франция, от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, той ще добавя досегашните две европейски сателитни системи “Галилео ” и “Коперник ”. Целта е да се построи съзвездие от спътници в ниска земна орбита, което да обезпечи на Стария континент самостоятелност, когато става дума за сигурността и надеждността на информационните връзки на фона на засилващата се военна мощност на Китай и Русия.

В момента Европа е подвластна от Съединени американски щати както при подводните кабели, по този начин и в Космоса. Тя бележи огромно закъснение в тази област по отношение на американците. Европейската сателитна система би трябвало да служи също и з а ръководство на въздушния и пътния трафик, за избавителни интервенции в морето, за военно наблюдаване и за граничен надзор, излиза наяве от проекта.

“Високоскоростен интернет на всички места и за всеки. Скоро това ще е действителност с нашето сателитно съзвездие. Суперсигурност на връзките, покритие юг-север на цяла Европа и Африка. Нараснала резистентност в поддръжка на наземните мрежи ”, написа Тиери Бретон в туитър.

В един все по-разширяващ се цифров свят опазването на европейските информационни мрежи значи информацията да не попадне в неправилните ръце, разяснява “Евронюз ”. Това би предотвратило опцията трети страни “да надават ухо ” за телефонните диалози на европейските водачи. Базираната в Космоса сигурна информационна система на Европейски Съюз ще включва най-новите квантови информационни технологии за несъмнено криптиране. Тя е основна за киберсигурността на общността, за блокиране на все по-зачестяващите хакерски атаки. Планът на Брюксел би трябвало да докара до възстановяване на свързаността със стратегически региони като Африка и Арктика. Ще се търси решението и на още един значим проблем, който буди все по-голямо безпокойствие - галактическите боклуци.

“Космосът стана по-пренаселен от всеки път и това усили сложността и рисковете, свързани с галактическите интервенции. За да се оправим с това световно предизвикателство, предлагаме метод на Европейски Съюз към ръководството на галактическия трафик. Ще развием съответни качества, ще определим правила и ще работим с основни сътрудници и в многостранни конгреси, с цел да подсигуряваме безвредно, несъмнено и стабилно потребление на галактическото пространство. Управлението на галактическия трафик (УКТ) е гражданско начинание, само че европейската сигурност и защита зависят от безвреден, сигурен и самостоятелен достъп до галактическото пространство ”, съобщи посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Сателитите имат доста по-голямо значение за всекидневния живот, в сравнение с мнозина могат да си показват. Европейската комисия желае да разшири оптимално достъпа на европейските жители до скоростен широколентов интернет, тъй че нa континента да не останат “мъртви зони ”

Космическата стратегия на Европейски Съюз към този момент дава скъпи данни и услуги за необятен набор от всекидневни приложения в поддръжка на превоза, земеделието, реакцията при рецесии или битката с изменението на климата. Дори да се вземат поради само и единствено сателитните метеорологични прогнози, изчислено е, че те способстват с към 61 милиарда за европейските стопански системи.

“Предвид новите провокации и засилената интернационална конкуренция обаче галактическата политика на Европейски Съюз би трябвало непрекъснато да се развива и да се приспособява, в случай че желаеме да продължим да се възползваме свободно от преимуществата, които галактическото пространството носи ”, показва Европейската комисия при представянето на новата самодейност. Очаква се в бъдеще системата да подкрепи “интернет на нещата ”, самостоятелното шофиране, електронното опазване на здравето, интелигентните системи за работа и обучение, свързаността по време на полет и морската съгласуваност, както и интелигентното селско стопанство.

Най-големият състезател в бранша на спътниците в ниска орбита за обезпечаване на високоскоростен интернет е “Спейс екс ” на Илон Мъск, който изстреля към 2000 дребни спътника (като последователно счита да ги докара до 40 000) за своята система “Старлинк ”, която има преимуществото да употребява лични ракети за многократна приложимост. Основателят на “Амазон ” Джеф Безос също възнамерява сходна система, наречена “Проджект Кайпър ”, разработвана от компанията на милиардера “Блу Ориджин ”. Говори се, че тя е формирана от общо 3000 спътника, първите от които би трябвало да бъдат изстреляни до края на годината. Отделно от това Китай и Русия са обявили изпращането на общо 13 000 спътника. На процедура това значи десетки хиляди спътници над главите ни и все по-голяма заплаха от галактически произшествия. Някога информационните спътници костваха по 100 млн. $ и траеха по 15 година, преди да изчезнат в необятното галактическо пространство. Днес те са с размерите на ледник, костват по няколкостотин хиляди и имат период на валидност до 5 година, показват експерти в региона.

“С експоненциалното нарастване на броя на спътниците в орбита, провокирано от нови разработки в региона на ракетите носители за многократна приложимост, дребните спътници и частните начинания в галактическото пространство, устойчивостта и сигурността на галактическите активи на Европейски Съюз и страните членки са изложени на сериозен риск. От голямо значение е да се отбрани дълготрайната жизненост на галактическите действия, като се подсигурява, че Космосът остава безвредна, сигурна и устойчива среда. Това трансформира ръководството на галактическия трафик в предпочитан въпрос на обществената политика, което изисква Европейски Съюз да работи неотложно, групово и многостранно, в случай че желаеме да подсигуряваме безвредно, несъмнено и стабилно потребление на галактическото пространство за идните генерации ”, показва Европейската комисия. В тази връзка Европейски Съюз дефинира 4 насоки, в които би трябвало да се работи: оценка на гражданските и военните условия и въздействия на ръководството на галактическия трафик за ЕС; подсилване на европейската софтуерна дарба за разкриване и следене на галактически апарати и галактически отпадъци; основаване на подобаващата нормативна и законодателна рамка; определяне на интернационалните партньорства в региона на ръководството на галактическия трафик и съдействие на многостранно ниво. 

Финансовият принос на Европейски Съюз за програмата от 2022 до 2027 година ще е в размер на 2,4 милиарда евро. Останалата сума до 6 милиарда ще пристигна от страните членки, от вноските на Европейската галактическа организация (ЕКА), както и от вложения от частния бранш. Прогнозите са новата европейска сателитна система да влезе в деяние през 2025 година, а цялостното внедряване да се реализира към 2028 година

На срещата в Тулуза френският президент Еманюел Макрон, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, прикани 27-те да “проявят упоритост към завоюването на Космоса ”. Област, в която Европа обезателно би трябвало да навакса изоставането си по отношение на съперниците, с цел да отбрани своя суверенитет. Той повтори тази дума няколко пъти по време на 30-минутната си тирада, с цел да подчертае какъв брой значимо е Старият континент да построи стратегическата си самостоятелност както по отношение на Съединени американски щати, Китай и Русия, по този начин и по отношение на огромните частни мултинационални компании като тези на Мъск и Безос. “Да не подвластен от избора на другите, това е нашата цел ”, заключи Макрон, без значение дали става дума за достъп до интернет, за сателитна навигация, или наблюдаване на другите армии на планетата. Следващата стъпка съгласно френския президент е изпращането на европейски пилотирани кораби в Космоса, заради което той прикани европейските компании да изпратят до края на лятото до Европейската галактическа организация своите оферти в този дух. Макрон обаче акцентира, че европейският модел на завоюване на Космоса ще е обвързван с проучванията, а не с изпращането на оптимален брой галактически туристи, нито с добиването на скъпи първични материали от Луната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР