Сайтът за сравняване на цените на храните и беше представен

...
Сайтът за сравняване на цените на храните и беше представен
Коментари Харесай

Вижте как работи сайтът за цените на храните


Сайтът за сравняване на цените на храните и беше показан през днешния ден от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов. Интернет платформата е налична на адрес.



Тя дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Създадена е и опция за съпоставяне на цените у нас и в седем европейски страни.

Платформата ще е налична за потребителите след 15:30 ч. през днешния ден.

Снимка: Гергана Венкова


Сайтът е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността и е създаден от " Информационно обслужване " АД.

Към момента са включени към 30 съществени хранителни продукта, само че за част от тях се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности (например масленост при киселото мляко; бял и стандартизиран самун, и др.). Заедно с това системата дава опция да се проследят изкупните цени на съществени първични материали като мляко, слънчоглед и други Това дава опция на потребителя да получи цялата информация за образуването на цената от суровина до краен артикул на рафта.

Снимка: Гергана Венкова


Цените на импорт от трети страни се събират от Агенция „ Митници “, а Националната организация за приходите дава информацията за стоките в границите на Европейския съюз. Данните от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) са от записаните стокови борси в 22 области в страната. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база продадено количество. Обработката и анализът на данните се реализират посредством особено създаден програмен продукт на Държавната комисия.

Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се следят ежеседмично по области на страната, като са обхванати както огромните търговски вериги, по този начин и по-малките търговски обекти. В тях не се включват промоции в комерсиалните обекти, а данните са налични както на национално равнище, по този начин и за всяка административна област.

Сайтът дава също информация за цените на 11 съществени хранителни артикули (олио, ориз, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, бяло сирене, кашкавал, яйца, цяло пиле охладено, приспособено изсъхнало мляко) в 7 европейски страни. Данните се дават на седмична база от комерсиалните аташета към Министерството на стопанската система и промишлеността. Те се събират от 3 до 4 огромни вериги, като предпочитано се избират такива, които оперират и в България, както и от 1 до 2 по-малки търговски обекти. В мониторинга са включени европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР