Сайт с кухи към момента формули и липса на реални

...
Сайт с кухи към момента формули и липса на реални
Коментари Харесай

Бившият шеф на КЗП: Сайтът за цените на храните е с кухи формули

" Сайт с кухи все още формули и липса на действителни дейности за намаляване на цените. "

Така някогашният шеф на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов дефинира новата държавна платформа за сравняване на цените при главните хранителни артикули. Foodprice.bg бе пусната през вчерашния ден и в нея към този миг няма действителни цени на обособените търговци, такива се чака да бъдат попълнени в идващите дни. 

Според Маргаритов това било опит да се систематизира информацията, който обаче няма да докара до понижаване, нито до повишение на цените. По думите му, няма по какъв начин да има каквато и да било смяна, в случай че няма парламент, който да одобри законодателни промени. 

" Диалогът, който е извършен доста от дълго време към този момент в страни като Франция, Гърция и Испания, докара до застопоряване на цените на съществени хранителни артикули за избран интервал от време. Този разговор го нямаше тук, липсват действителни дейности ", уточни Маргаритов. 

Според Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система пък, уеб сайтът по-скоро би довел до обърквания. Той разяснява и акциите на Комисия за защита на конкуренцията в последно време, които не престават войната с огромните вериги, които стартира държавното управление. Според него регулаторът ревизира артикули, които ги има единствено там и по този начин се избегват другите търговци. Изследване на ИПИ преди дни сподели, че огромните търговци съставляват едвам към 30-40% от пазара. 

" Обосновката за инспекциите малко ме озадачава. Има малко разбор - че цените на енергийните първични материали са тръгнали към този момент надолу, а не се вижда внезапна смяна в цените на храните. Цитират се изявления, които в огромна степен звучат много безобидно, само че съгласно Комисия за защита на конкуренцията са неприятни и стартират атакувания. Това съгласно мен ще докара до безмълвие от производители и търговците. Не съм уверен, че разговорът сред страната, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен ", сподели той. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР