Сайт на годината е конкурс, който цели да покаже, че

...
Сайт на годината е конкурс, който цели да покаже, че
Коментари Харесай

Жюстин Томс: Дигиталният експерт за `Сайт на годината`, комуникациите и интернет културата на българина

" Сайт на годината " е конкурс, който цели да покаже, че в България се търсят високи стандарти в онлайн пространството. 52-членно жури ще дефинира най-хубавия уебсайт в няколко категории, а самият конкурс е проведен от " Фондация за интензивно развиване на уеб ".

Пред ОFFNews застана Жюстин Томс - представител на фондацията и началник на събитието, която споделя повече за " Сайт на годината ", цифровия отрасъл и неговото развиване.

Томс е измежду пионерите в българския уеб. Автор е на над 10 книги по тематиката. Дългогодишен учител в Нов български университет по цифрови връзки и онлайн наличие. Ръководи организация " Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън " и несъмнено има какво да каже:

" Сайт на годината " най-старият конгрес / конкурс на интернет сектора ли е?

" Сайт на годината " е нещо ново, което продължава остарели обичаи, сложени преди много години. Радвам се, че го има и че браншът ще може да демонстрира стандарти, равнище и оказва помощ за развиването на по-качествени уеб сайтове в България - за бизнеса и за хората.



Dir.bg направиха самобитен рестарт - реставрация като Първи портал в страната (или Гювеч, в този момент Вести, напомни ни), вие също сте от първите в България и също имате самобитен рестарт тази година. Какво е да си пионер за цифровата сфера в страната?

Започва да тежи това да си пионер, когато минат едни 20 години. Темпото е друго. Очакванията на всички други към теб са разнообразни. И за Dir.bg важи същото. Дълго са били водач. Трудно е да се задържат на старите позиции без да се трансформират. А смяната изисква много.

Трудно ли се рестартира?

За мощен отрасъл не е мъчно. Дупката от 3 години демонстрира, че мястото на " Сайт на годината " е непокътнато и събитието е повече от нужно. Хубаво, че интернет бизнесите са надалеч от политиката и към момента са много чисти.

Кога от просто уеб сайтове вид " наличие в нета " се стигна до дигитален  маркетинг и информационни тактики, та имаме и тематики като цифровизация на рекламата в промишлеността в най-закостенелите и консервативни типове бизнес?

Процес си беше. Но към този момент твърдо сме там и то повече от 10 години. В началото уеб сайтове се правеха, " тъй като е съвременно ", " тъй като по този начин споделиха шефовете от чужбина ". Днес тази нужда е осъзната и е ясно, че уеб сайтът е главно звено в информационния микс на всеки бизнес.

Какво е информационна тактика на компания, какво е маркетинг в интернет, какво онлайн известност? Целия ли микс е необходим като боеприпас за всеки юридически индивид с цел да се презентира / наложи / брандира сполучливо в нета?

Нужно е всяка компания, организация, институция да си има информационна тактика. Няма по какъв начин през 2018 година да не е по този начин, в случай че този индивид желае да съществува стабилно на пазара и в бъдеще. Нещата " на парче " и кампанийно към този момент отминаха. В интернет приказваме за маркетинг в действително време, 24/7 маркетинг. Без това няма по какъв начин да мине. И не е толкоз ужасно, колкото звучи. Но е значимо да се прави с мисъл и компетентност. Иначе ще докара до блуждаене и загуби. Повече по тематиката може да се прочете в книгите ми или да се пристигна на лекциите ми и проведени от компанията образования.

Интернет медиите по-модерни и читаеми ли са от обичайните? Ако да, за какво - заради интерактива, връзка директна с консуматори, или?

Много ясно. Хората са други през днешния ден, имат разнообразни условия. Кой чете от хартия вести? Никой. Дори възрастните хора от ден на ден са онлайн. В този смисъл " обичайни " медии е повече бранд, в сравнение с действителна медия. Да, технологиите трансформираха доста. Промениха и понятието за медии, за вести, внесоха интерактивност, скорост, двупосочност. И този развой е необратим. Дори от време на време може да бъде плашещ.

Какво мислиш за обществените медии като естрада, себереализация, перчене на его, тролене, инфлуенсване и по този начин нататък, все едни китни думички?

Те са платформа за другарство. Общуване сред хората, които несъмнено си носят и упоритостите, и страховете, и еготата в тази платформа. Дори ги демонстрират повече.

Троловете симптом за едва развита народна власт / просвета / слаби полезности / ли са или всекидневие? Как е по света, закони...?

Не, обикновено събитие са. Не са единствено у нас. Мисля, че самите платформи поставят много старания да противоборстват и намират принадлежности да лимитират белите на троловете. Но не е елементарно. Тепърва ще се случват неща в тази посока.

Какво мислиш за напълно скоро обявената концепция на британеца за виртуална страна, основана на основата на общочовешките полезности?

Идеално. Ще е добре да се поекспериментира в тази посока. Модели към този момент има - от години доста хора живеят във виртуални светове.

Българинът има ли интернет потребителска просвета и нравственос?

Няма доста. Но я натрупа. Културата отвън интернет и в интернет не са разнообразни. Процес е и няма по какъв начин да се прескочат стъпала, желае си струпване и работа. Но зависи с кого го съпоставяме българинът. Спрямо някои култури сме много напред като цифрова нация.

Инфлуенсърите надминават ли във връзка с въздействие и доверие публицистите в международен и в народен мащаб?

И да, и не. Някои от най-хубавите инфлуенсъри са точно публицисти. За България това събитие към момента е в кулминационна точка и считам, че скоро ще стартира да затихва, както се случва на открито. За обществените мрежи, инфлуенсърите, троловете, интернет медиите - за всичко това ще има лекции на семинарната част съпътстваща " Сайт на годината ".Ще има други формати, които ще се случват след награждаването на 4-ти октомври. Очаквайте.

Кажете ни малко повече за това цифрово пространство - какви видове специалности зове, къде се учат тези специалности и каква е реализацията на младежите у нас и в чужбина с тези знания?

Много и най-различни експерти са нужни за онлайн средата. От механически, хардуеристи, през програмисти, фронт ендъри, дизайнери, текстописци, криейтив хора, SEO експерти, маркетинг, content специалисти и още и още, и още.
На разнообразни места, в случай че приказваме за официално обучение. Има и доста курсове - все по-популярни са и набират скорост. Но най-много онлайн. Всеки самичък. Ученето е обезпечено за цялостен живот при тези специалности.

Високо заплатен ли е digital занаята?

Относително. Отново зависи с какво го съпоставяме. Плюс от експерт до експерт в digital-а си има разлика.

И един персонален въпрос - кое те зарежда най-вече, работата ти, организацията ти " Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън ", преподавателската активност или публичната ти, благотворителната ти активност?

Хората. Не обичам мрънкачи и лентяи. Гледам да ги заобикалям. Зареждат ме другите хора - хората, които желаят да работят, да трансформират, да учат, да развиват, да се развиват, да са дейни, да са същински, мислещи и чувстващи, създаващи - те ме зареждат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР