Саймън Прауд, учен от Оксфорд, пресъздаде видео на грамаден взрив

...
Саймън Прауд, учен от Оксфорд, пресъздаде видео на грамаден взрив
Коментари Харесай

Огромен взрив на метеорит на Беринговия проток

Саймън Прауд, академик от Оксфорд, пресъздаде видео на колосален гърмеж в атмосферата, който се е случил предходната година, само че едвам скоро беше открит. Експлозията на астероида е била 10 пъти по-мощна от атомната бомба, пусната над Хирошима, и първо е видяна от американски боен спътник, след което е обявено на НАСА.

Екип от университета в Оксфорд създаде видео за случая посредством информация от спътниците на Японската метеорологична организация Himawari. Сателитите на Himawari вършат фотоси на Земята на всеки 10  минути. Видеото на астероида е увеличена анимация. Снимките са правени в границите на 4 часа и половина общо.

Метеоритът е паднал през нощта на 18 декември 2018 година, oставяйки диря от пушек след себе си над Беринговия пролив.
Екипът от Оксфордския университет създал видеото, се занимава със спътниците в Космоса, които улавят гръмотевичните стихии и турболенциите в атмосферата като оказват помощ и на самолетите да избират най-безопасния път за хвърчене. Същите тези спътници, които наблюдават метеорологичните условия в атмосферата, могат да снимат и забавни явления, както се е случило и с рухването на астероида.

Взривът е вторият по величина през последния век, след детонацията на астероида над Челябинск, Русия през 2013 година

Според НАСА астероидът, паднал предходната година, се е взривил покрай постоянно употребен въздушен път, само че към този момент никоя самолетна компания не оповестява да е забелязала нещо извънредно.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР