Съвсем скоро трябва да започнат номинациите за избор на специален

...
Съвсем скоро трябва да започнат номинациите за избор на специален
Коментари Харесай

Евгени Иванов: Колеги могат да се самопредлагат за специален прокурор

Съвсем скоро би трябвало да стартират номинациите за избор на специфичен прокурор, защото има тримесечен период от влизане в действие на допълненията в Наказателния кодекс, със заключителните разпореждания, на които беше изменен Законът за правосъдната власт.

Евгени Иванов, член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, изясни пред Българска национална телевизия, че според измененията, " с изключение на издигането на кандидатури от шестима членове на Пленума на Висш съдебен съвет, може и да се самопредлагат сътрудници, които смятат, че имат нужните качества и дават отговор на изискванията за заемането на тази служба ".

Евгени Иванов съобщи, че не е взел участие в разисквания на кандидатури, както и не е чул такива да са правени, " не съм и чул да се спрягат имена. При сходен избор, който е претрупан с упования и страсти към него, се спекулира с имена ".

Той беше безапелационен, че решението за основаването на фигурата " специфичен прокурор " е напълно на политиците и в случай че не се направи подобаващ избор или изборът бъде съпроводен с доста кавги, отговорността би трябвало да е точно на политиците.

Изискванията за специфичния прокурор са високи, разяснява Иванов и уточни, че те касаят юридическия стаж на претендента, опита му, да не е наказван, да е експерт. " Мнозинството, с което би трябвало да бъде определен, също е доста високо ".

Промените в Наказателно-процесуален кодекс са факт. Това са промени в закона, ние като адвокати ще ги осъществим, каквито и да са.

" Пленумът на Висшия правосъден съвет изрази своето мнение и то е негативно. По-интересният факт е, че това негативно мнение беше признато с цялостно болшинство от Пленума на Съвета ", означи Иванов и добави, че това са закони, писани на коляно, " а бързата работа е позор за майстора ".

По отношение на това какъв брой са прецизни текстовете, свързани с независимостта на тази нова фигура, той акцентира, че е належащо те да се дообмислят, тъй че да са работещи, а не да са самоцел изборът на този прокурор.

Евгени Иванов акцентира изрично, че за прокуратурата би било пагубно, в случай че е отвън правосъдната власт. Тя няма да може да извършва своите функционалности и да брани ползите на страната и обществото. " Мястото на прокуратурата е в правосъдната система, с цел да може тя да работи добре ", сподели в умозаключение той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР