Съвсем скоро ще избухне масова стачка на летище София, а

...
Съвсем скоро ще избухне масова стачка на летище София, а
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Стачка на летището!

Съвсем скоро ще избухне всеобща стачка на летище " София ", а това значи, че доста хора ще изтърван полетите си. Служителите на аеропорта готвят протестни дейности, в случай че не бъдат признати настояванията им от началото на април, научи Lupa.bg.

Преди дни стана ясно, че синдикатите не са се договорили за по-високи трудови хонорари с концесионерите, които на този стадий " тупат топката " и непрекъснато увъртат нещата. Работниците имаха уверението, че от 1 април ще имат нарастване на заплатите с 15%, само че вместо това получиха ранна първоаприлска смешка.

За сметка на това отделите издъхват и изнемогват от многото работа, а хора всеобщо хвърлят молбите си за овакантяване. На седмица си потеглят по десетина индивида, а човешкият запас на летище " София " непрекъснато се стопява и става все по-трудно да се запълват дупките, формирани от напускащите, множеството от които са със сериозен трудов стаж там.

Това е подтикнало част от чиновниците да започват самодейност между тях, с която да приготвят от по-рано ефикасни протестни дейности, с които да изразят позицията си и да покажат, че по този начин не може да се продължава.

" На маймуни ни направиха, колкото да скалъпваме екипи за работа, а нашата активност е на смени и денонощна. Има часови пояси, в които безусловно издъхваме, защото има доста полети вкупом. Хората нямат време да отидат до тоалетна, не могат една цигара да изпушат, нямат време да хапнат един сандвич! ", показа пред Lupa.bg чиновник на летището.

Негодуванието е подбудено и от още един факт - новият Колективен трудов контракт, който би трябвало да бъде признат скоро, а едни от главните клаузи в него ще бъдат за понижаване на платения годишен отпуск с 10 дни.

" Не стига, че парите са смешни, а и на тази дребна привилегия с отпуските да посегнат, няма да е почтено! В множеството отдели стопираха отпуските за месеца, или орязаха много плануваните такива, тъй като няма кой да работи. Много хора минаха от график " три на един " на " четири на един " с безумни първи смени от 04:00 или 06:00 часа, а към това като прибавим и нощните смени, пейзажът става безусловно ос**н!

Отдавна летището не е това, което беше преди 15 години, или в случай че щете от 7-8 даже. Лошото е, че отрицателното отношение към нас продължава, само че каквото повикало - такова се обадило. Всичко отива на тотална съсипия, само че е ясно какво се цели с тези дейности, или по-точно безучастие ", разяснява пред нашата медия различен служащ, който от скоро е " щастливо разведен " с летище " София ".

" Отдавна сме изгубили българския дух, не сме като в Гърция, където при най-малкия проблем всички излизат на улицата и са единни, отстояват ползите си. Ефективни протестни дейности имаше предходната година, както и при започване на тази, и на летището във Франкфурт, което е в Топ 3 на Европа, доста останаха блокирани и неприятно сюрпризирани, само че чиновниците там реализираха своето. Да, само че имат синдикати зад тила си, до момента в който при нас ситуацията е " орел, рак и щука ", всеки гледа своя интерес и единствено да може да ти бръкне в джоба, с цел да си вземе полагаемия членски импорт.

Само при мисълта, че на " Хийтроу " може да има стачка, ръководителите там изпадат в суматоха и в къси периоди поправят заплатите, доколкото е допустимо. Летище " София " е стратегически обект и с една ефикасна стачка имаме вяра, че доста неща ще се трансформират. Този път сме подготвени на всичко и няма да отстъпим! Постоянно се твърди, че ще станем скоро петзвездно летище, което ни учудва и ни кара да се смеем, защото то няма и една звезда! Явно петзвездни могат да са единствено нечии заплати и облаги ", споделя супервайзър от аеропорта.

Друг слух, който терзае чиновниците е, че с новия Колективен трудов контракт ще се посегне и на ваучерите за храна, които получават хората - те ще бъдат прибавени като сума към заплатата, а това значи, че на мига стават облагаеми, до момента в който в този момент не е по този начин.

Почти несъмнено е, че с приемането на новия договор ще се отстрани и облагата със служебния превоз, който извозва чиновниците за промените в дребните часове и когато не действа градският. А другата смяна ще бъде и в часовите пояси на промените, с цел да могат чиновниците да се придвижват с метро и рейсове, които вървят до летището. Именно заради този факт при започване на март към този момент са били раздадени и нови служебни карти за градския превоз за цялата градска мрежа, които са с годност една година. 
ТЕМА преди 22 дни 1164 преди 27 дни 609 преди 1 месец 1625
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР