Съвсем скоро можем да очакваме редица промени в системите за

...
Съвсем скоро можем да очакваме редица промени в системите за
Коментари Харесай

„Пробивни” технологии обещават ново поколение батерии

Съвсем скоро можем да чакаме редица промени в системите за предпазване на сила, в това число в катода, анода и електролита

На пазара се чакат скоро по-ефективни, по-безопасни и по-дълготрайни акумулатори
(снимка: CC0 Public Domain)

В преносимия компютър, смарт телефона, електрическия автомобил, косчката – акумулаторите са нужни на всички места. Множество компании и институти търсят формулата на най-хубавата батерия от ново потомство. Последните седмици донесоха редица положителни вести в тази област.

Три разработки дават вяра, че скоро ще можем да разчитаме на по-ефективни, по-безопасни и по-дълготрайни акумулатори. Разработките обгръщат трите съществени електрически съставния елемент на батерията: нейния катод, електролит и анод.

Tesla е първият извор на обещаващи новости. Анализаторите считат, че идният годишен ден на батерията във компанията ще има изключително значение. Мария Чавес от Navigant Research в Боулдър, Колорадо, чака да чуе най-малко за три огромни достижения.

Първото е, че Tesla ще създава акумулатори с катоди, направени от литиево-железен фосфат за своя Model 3. Тези LFP акумулатори не съдържат кобалт – детайл, който освен е безценен, само че и се добива благодарение на редица неетични практики. LFP батериите дават обещание по-висок брой цикли на заряд и разряд и по-дълъг живот от стандартните литиево-йонни кафези. „ Недостатъкът е, че те не са с доста огромна енергийна компактност ”, споделя Чавес, цитира от Spectrum – издание на IEEE.

За да се оправи с това, Tesla ще премине от общоприети цилиндрични кафези към кафези с формата на призма . Подреждането на призми вместо на цилиндри би разрешило „ натъпкването ” на повече акумулатори в обещано пространство.

Третата вест, съгласно Чавес, би трябвало да е обвързвана със скорошното придобиване на Maxwell Technologies. Преди да бъде купена от Tesla през май 2019 година, Maxwell се специализира в производството на суперкондензатори. Те се отличават със супер-бързо зареждане – нещо, което е доста значимо в приложенията, свързани с бърз достъп до сила за стремително ускоряване и други функционалности, гладни за „ бърза порция ” сила.
още по тематиката
Обратното също е в действие – суперкондензаторът може също по този начин бързо да поеме входящ заряд. Затова на тази технология се гледа като на доста обещаваща в света на електрическите автомобили.

Всичко това кара анализаторите да допускат, че съчетанието от суперкондензатори, призматични кафези и акумулаторна химия от литиево-железен фосфат ще даде подтик за развиването на батериите в близко бъдеще.

Междувременно други компании са фокусирани върху подобряването както на сигурността, по този начин и на успеваемостта на запалимия течен електролит в стандартните литиево-йонни акумулатори. Фокусът е върху „ твърдотелните ” решения .

През февруари Mercedes-Benz разгласи партньорство с канадската комунална компания Hydro-Québec за създаване на литиеви акумулатори от ново потомство с корав и невъзпламеняем електролит. Месец преди този момент канадската компания разгласи настрана партньорство с Тексаския университет в Остин и пионера на литиево-йонната батерия Джон Гуденфу, с цел да комерсиализира твърдотелна батерия със стъклен електролит.

„ Hydro-Québec е пионер при твърдотелните акумулатори ”, споделя Карим Загиб, общоприет шеф на Центъра за високи достижения в научно-изследователския институт. „ Започнахме да вършим проучвания и разработки на [литиеви] твърдотелни акумулатори … още през 1995 година ”, прецизира той.

Въпреки че Загиб не може да разкрие детайлности към тези електролити, лабораторията му ще работи с Mercedes по създаването им, а програмата „ се опира на сполучливите акумулаторни технологии на компании, измежду които A123 Systems в Съединени американски щати, Murata Manufacturing в Япония и Blue Solutions в Канада ”.

Паралелно с това Echion Technologies, новостартиращо дружество от Кеймбридж, Англия, съобщи през февруари, че е създало новаторски анод за литиеви акумулатори с огромен потенциал , който може да се зарежда единствено за 6 минути. Изпълнителният шеф Жал де ла Верпиер споделя, че създаденият анод от „ примес от ниобиев оксид ” е съчетаем с стандартните катодни и електролитни технологии.

„ Това е ключът към нашия бизнес модел – с цел да бъдем способни да се впишем ”, споделя де ла Верпилиер. Според него, нововъведението, създадена от екипа му, е съвместима с „ всичко останало в батерията ”.

В последна сметка наподобява, че напълно скоро можем да чакаме редица промени в системите за предпазване на сила, на които разчитаме – във всяка от трите категории: катод, анод и електролит.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР