Съвсем скоро може да започне изграждането на най-новото площадно пространство

...
Съвсем скоро може да започне изграждането на най-новото площадно пространство
Коментари Харесай

Пловдивчани тръпнат кога ще почне строителството на нов площад за 8 млн. лв.

Съвсем скоро може да стартира построяването на най-новото площадно пространство в Пловдив край Голямата базилика, научи TrafficNews.bg. Проектът сега е в ЕСУТ, като след утвърждението от профилираната комисия, може да се пристъпи към неговото осъществяване. За обекта има и определен реализатор - „ Драгиев и Ко”, които ще работят върху площада. Очаква се той да коства към 8 млн. лв., а още толкоз постройката, в която ще бъдат изложени неповторимите мозайки, оповестява trafficnews.bg.

В плана е заложено построяването на зелени площи, изсъхнал шадраван, велоалеи, кафене, детска площадка и подиуми навън. Плановете са до 14 месеца всичко да бъде приключено и базиликата да посрещне първите си гости.

Цялата сума, която ще бъде вложена в площадното пространство и постройката е близо 16 млн. лв.. Градските управляващи ще поемат площада и прилежащите пространства, а фондацията ще вдигне постройката, като се чака разноските да бъдат по равно.

Проектантите са запазили истинската ширина на базиликата, като в нея ще се влиза през истинския вход. Височината на постройката обаче ще редуцирана съвсем на половина.

Над 2 000 кв. м. мозайки ще бъдат експонирани под защитната структура с разгърната застроена повърхност от 4 500 кв. м. Посетителите ще се движат над и към мозайките, без да имат директен достъп до тях. Те ще имат опция да видят и истинския тип на базиликата посредством мултимедия и виртуална действителност.

Конструкцията на постройката ще бъде олекотена и сглобяема, а фасадите ще бъдат от дифузно стъкло, което ще разреши светлината да изпълва пространствата. През нощта постройката ще свети в няколко цвята, като художественото осветяване ще бъде в унисон с обкръжаващата я среда.

Очаква се през лятото да стане и ясно дали Пловдив ще попадне в листата на Световното културно завещание на ЮНЕСКО.

Общото наименование на трите основни обекта са „ Мозайките на Пловдив”. Освен Голямата базилика, в плана са още Малката базилика и обекта в подлез „ Археологически” - Тракарт.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР