Съвсем отговорно искам да кажа, че към този момент на

...
Съвсем отговорно искам да кажа, че към този момент на
Коментари Харесай

Няма проблеми с язовирите, уверяват отговорните институции

Съвсем отговорно желая да кажа, че към този миг на територията на България няма проблем с язовирите. Това съобщи шефът на Групово дело „ Надзор на язовирните стени и оборудванията “ ген. Кирил Войнов.

Той обаче акцентира, че още предходната седмица е задействан оперативният щаб на Агенцията, пуснато е предписание до притежателите на язовири – регионалните шефове, кметовете, „ Напоителни системи “, да поддържат свободен размер, който да поеме дъждовете и снеготопенето.

Започнахме да товарим реките, само че беше търпимо, както виждате, нямаме проблем по поречието на реките, сподели гостът.

При топенето на снега най-критични са били язовирите „ Елешница “ във Варненска област, който и сега прелива, „ Бързина “ в община Криводол, „ Ясна поляна “, „ Камчия “, само че нещата са естествени , уточни Войнов пред bTV. На територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало дребни язовири със земно-насипни стени, които са преливали, само че кметовете са организирали наряди на стените и всички съществени изпускватели са били отворени.

По думите на ген. Войнов има доста огромна разлика сред 2016 година и в този момент – кметовете към този момент стартират да се усещат притежатели и виновни. Но и политиката на страната е друга, обръща се повече внимание, сподели той.

За язовир „ Бели Искър “ гостът уточни, че „ сега няма проблем никакъв, тъй като язовирната стена по този начин е разчетена, че може да издържи земетресение от 9-а степен “.

След земетресенията от последните седмици са тествани всички язовирни стени в засегнатите области, само че притежателите на язовири към този момент би трябвало да стартират да инсталират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна визия за положението на язовира, сподели Войнов.

Той добави, че има кметове с по над 20 акта поради неподдържане на язовири.

През 2016 година 205 язовира са били рискови, а към 22 декември 2017 година нередности има при 131, т.е. „ огромна част от кметовете са си свършили работата “. Проверките не престават, увери Войнов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР