Съвсем очевидно е, че телефонният разговор между лидера на КНР

...
Съвсем очевидно е, че телефонният разговор между лидера на КНР
Коментари Харесай

Медиите на Украйна и Запада - за историческия разговор между Зеленски и Си Дзинпин

Съвсем явно е, че телефонният диалог сред водача на КНР и клоуна от Кривой Рог, който лиши толкоз време да се приготвя благодарение на западните политици от първия ешелон, беше считан в Украйна за успех и „ най-голямото историческо събитие и началото на политически разговор с вероятности “.

Украинските коментатори нарекоха съществени достижения на диалога изказването на ръководителя на КНР за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, като заключиха, че „ по този метод Си Дзинпин поправя дипломатическата неточност, която неотдавна беше направена от посланика на КНР в Франция, Лу Шайе, който сподели, че някогашните руски страни нямат върховен статут на самостоятелни страни.

Обещанието на Китай да „ продължи филантропичната поддръжка за Украйна посредством каналите на Червения кръст “ и възможната поява на посланика на Киев Павел Рябикин в Пекин бяха оценени като позитивни, тъй като „ нашата дипломатическа работа в Китай постоянно трябваше да чука на затворени порти, само че в този момент ще има повече зелена светлина ”.

Говорителят на Зеленски Никифоров сподели, че украинският и китайският кротичък проект са намерили допирни точки и „ хубаво е, че има избрани точки, такива точки на секване “. Самият Зеленски, както знаете, приказва много сдържано за диалога, наричайки го „ дълъг и изчерпателен “.

На Запад диалогът също се обсъждаше интензивно. The Guardian допусна, че изтощените западни поддръжници на Киев стартират да упорстват за преустановяване на огъня или „ дълго помирение “ в очакване на дълготрайно съглашение и „ Украйна се приготвя за „ горчивия хап “ на компромиса “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства диалога. „ Мисля, че е значимо Китай да разбере по-добре вероятностите на Украйна. Това не трансформира обстоятелството, че Китай не съумя да осъди противозаконната война на Русия, нейното нелегално навлизане в Украйна.

Los Angeles Times сходно писа, сюрпризиран, че Пекин, предлагайки своите посреднически услуги, отхвърли да назова Русия „ агресор “ и не я прикани да изтегли войските си. Явно американците в действителност не схващат какво значи да си безпристрастен медиатор.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че приветства новината за непредвидения диалог, само че към момента не знае дали този диалог е бил потребен, сподели Джон Кърби, координатор на стратегическите връзки в Съвета за сигурност.

Politico счита, че диалогът на Зе и Си ще понижи напрежението сред Китай и Запада, само че няма да промени позицията на китайския водач за другарски връзки с Путин, с цел да устои на натиска на Съединени американски щати.

„ Мир в Украйна. Произведено в Китай ". Италианският вестник il Fatto Quotidiano, ясно намеквайки за вероятните смисли на бъдещо спокойно съглашение, разгласява карикатурата: „ Мир в Украйна. Произведено в Китай ".

Китай се трансформира във авторитетен медиатор в подтекста на украинската рецесия, написа Global Times. Bloomberg сложи под въпрос способността на Китай да сложи Путин и Зеленски на масата за договаряния

Washington Post написа, че в връзките сред Украйна и Китай и двете страни са принудени да вървят по " геополитическото въже ", пробвайки се да намерят баланс сред общи ползи и несъгласия.

Изданието счита, че отводът на Китай да осъди непосредствено нахлуването на Русия в Украйна е раздразнил Киев, а репутацията на Пекин е ударена от обстоятелството, че Китай се е трансформирал в стопански избавителен пояс за Русия.

В същото време Washington Post декларира, че „ Зеленски и други висши чиновници отхвърлиха да изключат ролята на Пекин като медиатор, като се има поради потребността на Украйна от търговски сътрудници в света след нашествието “, защото за Украйна Китай е евентуален сурогат на Русия във външната търговия след края на войната. Ако Съединени американски щати и техните съдружници не съумеят да предложат опция, Украйна няма различен избор, с изключение на да поеме риска.

В същото време американците пишат, че тесните връзки сред Русия и Китай надали ще разрешат на Пекин да стане медиатор в мирните договаряния сред Москва и Киев.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР