Съвсем логично е, че в първите години от живота си

...
Съвсем логично е, че в първите години от живота си
Коментари Харесай

Детството като първопричина за неуспехите и страданията ни като възрастни

Съвсем разумно е, че в първите години от живота си построяваме три съществени убеждения, които ще ни управляват даже когато пораснем:

1. Нашата съществена визия за това кои сме

През детството си ние си построяваме визия за това кои сме и какви сме. Това се случва посредством посланията, които получаваме от родителите, братята и сестрите, учителите и приятелите си. Те се основават чрез отношението към нас. Всичко това ни оказва помощ да определим какви сме - дали сме положителни, умни, срамежливи, почтени, бунтари или нападателни. И откакто придобием чувството кои сме и по какъв начин ни възприемат другите, ние ще формираме изборите и взаимоотношенията си с близките.

2. Нашата съществена визия за другите

В детството си научаваме доста за другите хора – дали са положителни и състрадателни, дали са равнодушни и егоистични. Ако сте имали детство, цялостно с любов и грижи, може би сте научили, че е безвредно да се доверите на хората и е добре да помагате на другите. Ако обаче сте израснали с убеждението, хората не са толкоз положителни, то и като възрастен ще изпитвате компликации с доверието и ще бъдете по-скоро песимистичен и недоверчив към другите.

3. Нашата съществена визия за света

Децата, които порастват в грижовна среда със относително малко стресиращи събития, може да имат вяра, че светът е безвредно място. Те по-скоро живеят с упованието за ярко бъдеще в кротичък свят, не се опасяват да мечтаят и имат вяра, че ще извървят с лекост живота си. За разлика от тях децата, които претърпяват тежки и травматични събития, е по-вероятно да израснат с убеждението, че светът е ужасно място, само че без значение какво се случва към тях, те ще се постараят да оцелеят и да се оправят.

Вярванията могат да се трансфорат в пророчества.

Мислите постоянно дефинират събитията. Когато сте уверени, че нещо е правилно, търсите доказателства, които поддържат вашата концепция. Всяко доказателство укрепва вашата религия. Така че, в случай че сте израснали с вярата, че " не сте задоволително интелигентен, с цел да отидете в лицей ", вие ще виждате всяка неточност, неприятна оценка или компликация като доказателство, че не сте умни. И в случай че съумеете да постигате положителни резултати понякога, евентуално ще го отдадете на шанс или ще си помислите, че учителят ви е дал елементарен тест. Едва ли би ви хрумнало, че таман вашето разбиране, че не сте интелигентен, е в основата на вашите неуспехи.

От друга страна, вашите вярвания въздействат и на държанието ви. Ако смятате, че не сте умни, евентуално няма да полагате доста старания в учебно заведение. Следователно, няма да постигате и положителни резултати.

Ако вярвате, че не сте способни да създадете същински другарства, постоянно ще имате проблеми в построяването на дълготрайни взаимоотношения. Това ваше разбиране ще проличава даже в държанието ви – ще избягвате контакт с очите, ще сте по-затворени, няма да поздравявате хората приятелски… В отговор на това вие също ще получавате недружелюбно отношение и надлежно вярата ви, че сте противен събеседник, който не умее да основава другарства, ще се затвърди.

Как да измененията главните си показа?

Много хора съумяват да преодолеят убежденията, основани в детството, само че има и такива, които даже като възрастни не престават да чуват оня противен интуиция, който непрекъснато им припомня, че в никакъв случай няма да реализират нищо.

Добрата вест е, че всеки може да се освободи от заробващите вярвания, които е развил в детството си. Отнема време и процедура да обучите мозъка си, с цел да започнете да възприемате света по друг метод, а от време на време се изисква професионална помощ - изключително в случай че са налице травматични условия. Ако се постанова, потърсете помощ обаче, тъй като оправянето с непродуктивните убеждения, основани в детството, може да бъде ключът към напредъка и развиването на капацитета ви. А и към вашето благополучие.

Цветелина Велчева по материали от Psychology Today
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР