Съвременното разбиране на думата пророк е за човек, който може

...
Съвременното разбиране на думата пророк е за човек, който може
Коментари Харесай

Четиримата велики пророци

Съвременното схващане на думата оракул е за човек, който може да вижда в предишното и бъдещето и да го оповестява на хората. Пророк и ясновидец са съвсем синономни понятия през днешния ден.

В предишното, изключително в древен времена, визията за оракул е имала по-различен смисъл. Пророците и тогава са можели да плануват бъдещи събития и са го правели, само че това е било напълно епизодична част от тяхната активност и то по отношение на главната им роля.

Тя се е състояла в това да бъдат проводници на божията воля измежду израилтяните, а и измежду други нации. Пророците са самобитни представители на Бога, които предават воля му, той самичък ги избира, с цел да приказва посредством тях.

Повечето от библейските книги са книги на пророци. Божиите избраници с пророческа заложба са мъже и дами, призвани от него.

Известни са като огромни и дребни пророци. Тези названия се дължат единствено и само на размера на книгите им, само че не и на тяхната значимост. Големите пророци са четирима, това са Исая, Йеремия, Йезекиил и Даниил. Малките пророци са 12 и те са написали последните 12 книги на Стария завет. Това се е случило сред 760 и 460 година преди Христа.

 Велики пророци

Пророческите книги са най-трудната част за схващане и пояснение от всички древен текстове. Трудността идва от неправилното схващане на тяхната функционалност и форма. Съществува и огромна историческа отдалеченост, която прави пророческите изказвания толкоз комплицирано четиво. Отделянето на пророчествата едно от друго е един от ключовете за тяхното схващане.

Много от пророците употребяват поетичната форма, с цел да предадат божественото обръщение на хората. В древността израилтяните са ценили високо поезията, тъй като по този начин запомняли по-лесно това, което им било належащо да остане в съзнанието им. Да не забравяме, че става въпрос за времена, когато притежаването на лична книга било непознато събитие.

Какво можем да кажем за личността на всеки от четиримата велики пророци?

Пророк Исая/Исай е живял към 774-690 година преди Христа. Бил е консултант на цар Йезекия и е видял разпада на царството на израилтяните. Той водил битка да предотврати този факт, борейки се против мощното тогава идолопоклонничество. Цар Манасий го осъжда на гибел.

Пророк Йеремия е живял към 670-586 година преди Христа и е прочут с това, че е предсказал рухването на Йерусалим, разказано в неговата пророческа книга.

Пророк Йезекиил е живял сред 621-569 година преди Христа. Той живял във Вавилон като духовник и там Бог го избрал да бъде един от пророците му. Пророчествата му са свързани главно със ориста на Израилтянското царство.

Пророк Даниил е съвременник на Йезекиил, произлиза от благороден царски жанр и също е живял във Вавилон дружно с други пленени юдеи. Дългият му живот му е изпълнен с превратности и чудеса, които разказва в книгата си, дружно с размишления за Бог.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР