Съвременният Тексас е построен върху петрола, а добивът му отдавна

...
Съвременният Тексас е построен върху петрола, а добивът му отдавна
Коментари Харесай

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Съвременният Тексас е издигнат върху петрола , а добивът му от дълго време е източник на голяма горделивост. Но в този момент регионите, които повече от век се движат в непрекъснатия темп на петролните кули, трансформират щата в народен водач в региона на вятърната и слънчевата сила, разяснява Агенция Франс Прес.

До този непредвиден резултат доведоха цялост от фактори: удобно време (много вятър и слънце), относително евтина земя, примамливи федерални дотации за чиста сила и предпочитание да се поддържа системата за комунални услуги, която се провали трагично по време на захлаждането през 2021 година

Два окръга на юг от Далас, Наваро и Лиместоун, са знак на тази изненадваща смяна . Неразривно свързани с петролната промишленост на Тексас от края на XIX век, в този момент те са в авангарда на революцията на възобновимите енергийни източници.

Проектите за вятърна и слънчева сила " вършат окръг Наваро водещ в страната във връзка с възобновимите енергийни източници ", споделя шефът по икономическо развиване на окръга Джон Босуел.

Символичен образец за това е новият вятърен пар к, открит предходната седмица от френската мултинационална енергийна компания Engie, с 88 вятърни турбини, способни да създават 300 мегавата (MW) сила.
 Япония заменя нуклеарната енергетика с вятърни турбини
Япония заменя нуклеарната енергетика с вятърни турбини

Съобщава се, че фермата ще има капацитет да създава

На половин час път с кола на запад, в дребния град Абът, се намира слънчева плантация с мощ 250 MW, също издигната от Engie, която към този момент създава електрическа енергия.

Според Американската организация за чиста сила, Тексас е водач в страната по даване на чиста сила на корпоративни и промишлени купувачи - 35 % от общия брой в страната.

Щатът Охайо има към половината от броя на корпоративните и индустриалните планове на Тексас, тъкмо преди Калифорния на трето място.

" Вярно е, че когато мислим за Тексас, мислим за този доста огромен щат, където се добива петрол и газ ", сподели изпълнителният шеф на Engie Франк Демайл.

Днес Тексас продължава да зависи главно от изкопаемите горива . Към началото на тази година газът е водещ източник на сила (42% съгласно Ercot, която ръководи електрическата мрежа на щата). Въглищата остават с 11%.

Но възобновимите източници на сила заемат значимо място.

Вятърната сила към този момент обезпечава 29% от потребностите на Тексас, а слънчевата - 11%. Останалата част идва от нуклеарна и водна сила.

За съпоставяне, единствено преди две години делът напразно е бил 24%, а на слънчевата сила - по-малко от 5%.

Като се имат поради огромните вложения на Тексас и дългата му история с силата, основана на въглеродни излъчвания, специалистите не чакат скоро той да отстъпи място на възобновимите енергийни източници.
 NASA създават летящи вятърни турбини
NASA създават летящи вятърни турбини

Вятърните турбини от много години насам се употребяват за генериране на сила. Проблемът при тях е, че заемат прекалено много място и нормално би трябвало да се конфигурират на високи и забележими места като върховете на хълмове, била и по този начин нататък

Тексас е главен снабдител на природен газ за Европа. И в този момент, споделя Демайл от Engie, " поради войната в Украйна внасяме повече газ от Съединени американски щати и изключително от Тексас " .

Междувременно обаче законодателството, подкрепено от администрацията на Байдън и гласувано предходната година, може да форсира прекосяването към възобновими енергийни източници посредством обилни федерални дотации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР