Съвременният свят е толкова белязан от остри политически разделения и

...
Съвременният свят е толкова белязан от остри политически разделения и
Коментари Харесай

Защо някои хора се будят по едно и също време всяка нощ

Съвременният свят е толкоз белязан от остри политически разделения и необуздана дезинформация, че това довежда до основаването на нов термин: „ бездна в действителността “.

Но даже и да не можем да се разберем неща като това дали целия свят се ръководи от група педофили, които почитат сатаната, или не, има някои неща, които всички знаем, че са правилни. Ваксините не предизвикват аутизъм; Неси (за съжаление) не съществува; и 3:00 или 4:00 сутринта е най-лошото време да бъдеш безсънен.

„ Като когнитивен терапевт от време на време се майтапя, че единственото хубаво нещо в това да се събуждаш в 3:00 сутринта е, че това ни дава ослепителен признак за хронична тревога “, написа Грег Мъри, шеф на Центъра за психологично здраве към Технологичния университет Суинбърн, Австралия.

„ Буденето и безпокойството в измежду нощ е доста разбираемо и доста човешко “, продължава той в публикацията си от 2021 година за The Conversation. „ Но съгласно мен това не е прекрасен табиет за придобиване. “

Но какво се крие зад това? Ако постоянно се взирате в тавана по дребните часове, имате много огромна компания: това събитие се следи у към всеки трима души в Съединени американски щати и евентуално още повече от началото на пандемията.

 1900 The Awakening

„ Всъщност се разсънваме доста пъти всяка нощ, а лекият сън е по-често срещан през втората половина на нощта “, написа той. „ Когато сънят ни върви добре, ние просто не осъзнаваме тези събуждания. Но прибавете малко стрес и има огромен късмет събуждането да стане изцяло самоосъзнато. “

И стресът не е единственият фактор. Лош дневен график; обществените медии; даже неналичието на чист въздух може наруши съня ни задоволително, с цел да се събудим през нощта.

„ Събуждайте се едновременно всеки ден и не си лягайте, до момента в който не ви се доспи “, поучава Стефани Ромишевски, физиолог на съня и шеф на клиниката на Sleepyhead.

„ Ще забележите, че в случай че се будите едновременно всеки ден, в един миг ще свикнете “, изяснява тя. „ Старайте се да се движите денем и гледайте заран да ви огрява ярка светлина. Уверете се, че имате и време за обществени действия. Трябва мозъкът ни да разбере, че единствената опция за сън, която ще има, ще бъде през нощта. “

Така че знаем някои аргументи, заради които се будим прибързано – само че за какво наподобява, че се случва толкоз постоянно тъкмо в 3:00 или 4:00 сутринта? Повечето от нас нормално си лягат сред 23:00 и среднощ и стават сред 7:00 и 8:00 сутринта. Кое време седи в средата на тези шпации?

„ През цялата нощ сънят ни се движи сред съня с бързо придвижване на очите (REM) и не-REM сън. Всеки стадий има друг предел за това какъв брой елементарно е да бъдем събудени от него “, изяснява Анеса Дас, помощник-директор на Програмата за лекуване на съня в медицинския център на щата Охайо Уекснър.

„ Едно евентуално пояснение за буденето едновременно всяка нощ е, че си лягаме едновременно и по-късно, едновременно всяка нощ, доближаваме лекия стадий на сън – и надлежно се разсънваме “, написа тя.

Може да си мислите, че циклите на съня на тялото са просто еднакъв повтарящ се модел, само че в действителност прекарваме друг интервал от време във всеки от тях, до момента в който тече нощта. Най-важното е, че с наближаването на сутринта времето, което прекарваме в REM сън, се усилва – което значи, че от ден на ден време сме в относително лек и изпълнен със сънища сън.

„ Може би е допустимо част от това пробуждане в ранните часове да отразява обстоятелството, че сънуваме тревожни сънища “, споделя пред Newsweek Майкъл К. Скълин, доцент по логика на психиката и невронаука в университета Бейлор в Тексас. „ Учените подозират от към 100 години, че незавършените задания са повода за нараснало равнище на интензивност на мозъка, до момента в който не бъдат приключени “, споделя той.

 Sleeping-girl

„ Доказано е, че поддържането на бележник до леглото и записването на всичко в лист със задания, както и всевъзможни други терзания или стресови фактори, които циркулират в мозъка ви, оказва помощ “, споделя Скулин. Той е създател на изследване от 2018 година, което сподели, че прекарването на 5 минути преди лягане в сформиране на лист с бъдещи задания оказва забележителна разлика в това какъв брой бързо участниците в изследването заспиват – и, сподели той пред Newsweek, същият принцип би трябвало да се ползва и за буденето през нощта.

В това предложение има смисъл, съгласно Колин Еспи, професор по медицина на съня в катедрата по клинични невронауки в Нуфийлд в Оксфордския университет, който се застъпва за, както той го назовава, „ да закриеш деня “. Най-просто казано, това значи да отделим известно време преди сън, с цел да прегледаме събитията от миналия ден и да планираме напред утрешния.

„ Когато хората се разсънват през нощта, това, което може би ги тревожи, нормално е много предвидимо “, споделя той пред Newsweek. „ Най евентуално е нещо, което се е случило предходния ден или нещо, което следва на идващия ден. “

Ако този способ не сработи обаче, може да е време да се обърнем към експерт – изключително в случай че казусът ни безпокои повече от два месеца, посъветва Ромишевски.

„ Ако са минали повече от три месеца, тогава безусловно вижте доктор “, сподели тя пред Metro.co.uk.

„ След три месеца всеки проблем със съня може да стане продължителен модел за мозъка ви. След този миг към този момент премахването на истинската причина няма да ни отърве от казуса. Може да се отървем от напрежението, да вземем за пример, само че съня ни ще остане разтревожен. “

„ Тогава се нуждаем към този момент от лекуване, като когнитивно-поведенческа терапия, с цел да променим модела на държание “, сподели тя. „ За задачата ще би трябвало да се забележим с доктор или специалист по съня. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР