Съвременният човек прекарва до 17 часа пред екраните всеки ден(снимка:

...
Съвременният човек прекарва до 17 часа пред екраните всеки ден(снимка:
Коментари Харесай

Застояването пред екрана влошава здравето


Съвременният човек прекарва до 17 часа пред екраните всеки ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Х ората, които прекарват доста време пред екрана на тв приемника, компютъра или мобилното устройство, имат повече проблеми с храненето и общото здраве, откри проучване на у чени от Държавния университет в Аризона.

От основаването на първите тв приемници хората започнаха да прекарват огромна част от времето си пред екрана, постоянно комбинирайки го с ястие на не най-здравословната храна. Появата на компютри и смарт телефони доста усили времето пред екрана.
още по тематиката
Днес хората прекарват от приблизително 6-7 часа до повече от 17 часа дневно със своите устройства. Досега обаче не беше известно по какъв начин времето пред екрана е обвързвано с честотата на разнообразни болести.

Изследоването, оповестено в BMC Public Health, проучва данни от живота на над 900 възрастни в Съединени американски щати, които имат тв приемник и най-малко още едно устройство с екран. Те са попълнили въпросник, който прави оценка общото време пред екрана, питателните привички, продължителността и качеството на съня, напрежението, здравето, физическата интензивност и показателя на телесна маса.

В резултат откривателите откриват, че хората, които употребяват екрани приблизително 17,5 часа дневно, имат най-лошите индикатори за здраве и хранителни привички, в съпоставяне със приблизително ангажираните и неактивни консуматори, които възприемат информация от екрани сред 11,3 и 7 часа дневно. Освен това хората с най-вече време пред екрана имат и най-големи проблеми със съня.

Авторите на проучването настояват, че гледането на няколко епизода от сериал или телевизионни стратегии едновременно води до увеличение на потреблението на бърза храна и приема на калории. Според учените, тяхната работа слага основа за задълбочени бъдещи проучвания за въздействието на екраните върху човешкото здраве.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР