Съвременният човек, напускайки дома си, се ръководи от прогнозата за

...
Съвременният човек, напускайки дома си, се ръководи от прогнозата за
Коментари Харесай

Един ден в Кухнята на времето

Съвременният човек, напускайки дома си, се управлява от прогнозата за времето. Прогнозата ни дава опция да планираме уикенда, ваканцията или празниците и просто да се облечем удобно в мраз, дъжд или топлота. На 23 март се отбелязва Световния ден на метеорологията. Тази година тематиката е " Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията “ . 

" Фокус “ посети метеорологичния парк към Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Кюстендил. Историята сочи, че още от 1892 година в Кюстендил е открита метеорологична станция, която през 1950 година прераства в Областна хидро-метеорологична работа. В началото е набирана информация от климатични, дъждомерни и хидроложки станции в границите на Кюстендилски и Благоевградски окръг, а по-късно същата година са включени и станциите на територията на Софийски и Пернишки окръг. През 1952 година стартира и откриването на агрометеорологични станции и пунктове.  

В момента филиалът заема 18 000 кв. км. повърхност от Югозападна България. Територията се простира върху 7 области. Включва напълно четири от тях – София град, Перник, Кюстендил и Благоевград, по-голямата част от Софийска област, навлиза и в областите Пазарджик и Смолян. Зоната на отговорност има 75 % планински темперамент. Съществено е смисъла на границите с Гърция, Сърбия и Северна Македония. Във филиала има мрежи от синоптични, климатични и валежомерни.

" 23 март е Световен ден на метеорологията. Навършват се 150 години от основаването на Международната метеорологична организация и това е мотив нейният правоприемник – Световната метеорологична организация, да моли начинания в целия свят, които да насочат вниманието върху развиването на метеорологията през годините. Във фокуса тази година са сложени предишните достижения, актуалният прогрес и бъдещият капацитет “, описа Евгени Стоянов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Кюстендил.

Камелия Димитрова, зам.-директор на филиала и началник на бранш " Хидрология “ подчертава върху Световния ден на водата, маркиран на 22 март. Тя уточни, че всеки един от нас може да се замисли, по какъв начин може да бъде по-икономичен при използването на вода. " Ако всеки един от нас стартира да се замисля по какъв начин харчи вода, това ще докара до възстановяване качеството на водата и нейното запазване “, добави Димитрова. Друга значима област, която изисква внимание, е нуждата от понижаване на отпадъците и замърсяването на водата.

Агропрогнозата също е значим фактор. Тя е значима за всички аграрни производители. Тя се образува въз основа на ежедневни наблюдения. Развитието на културите е почнало прибързано, само че има планувани по-ниски температури. Към момента почвените влагозапаси са положителни, само че предстоят значими етапи за развиването на растенията.

Прогнозата за петъчния ден в Кюстендилско е слънчево и съвсем безшумно време. Хладна заран с понижена видимост, само че стоплянето продължава.

Любомир Катришки, началник на група " Контрол на информацията “ споделя повече за във видеото за метеорологичния парк към синоптичната станция, където се правят измервания на част от детайлите на климата.

В аудиофайла чуйте детайлности за филиала на Национален институт по метеорология и хидрология – Кюстендил, показани от Жулиета Петрова, началник на бранш " Метеорология “.

Венцеслав ИЛЧЕВ

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Любомир Катришки, началник на група „ Контрол на информацията “ към Национален институт по метеорология и хидрология – Кюстендил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР