Съвременният агрохранителен сектор е мултидисциплинарен и изисква мултидисциплинарни действия. Политиките

...
Съвременният агрохранителен сектор е мултидисциплинарен и изисква мултидисциплинарни действия. Политиките
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Политиките в агрохранителния сектор трябва да се определят заедно от държавата, бизнеса и потребителите

Съвременният агрохранителен бранш е мултидисциплинарен и изисква мултидисциплинарни дейности. Политиките в него би трябвало да се дефинират от страната, бизнеса и потребителите. Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на 12-та Национална младежка научно-практическа конференция с задгранично присъединяване, проведена от Съюза по хранителната индустрия, която се организира през днешния ден в границите на интернационалното ревю АГРА.

„ В лицето на Министерството на земеделието представителите на хранително-вкусовата индустрия имат сътрудник, който е отворен за връзка, за възстановяване на политиките в областта на качеството и сигурността на храните “, сподели заместник-министър Събев. И добави, че по този метод земеделските производители и преработватели ще участват по-стабилно и по-уверено както на българския, по този начин и на интернационалния пазар.

Заместник-аграрният министър уточни още, че е от изключително значение потребителите също да бъдат ангажирани в процеса на правенето на политики. „ Това е отговорът на провокациите пред селското стопанство – взаимни дейности от всички заинтригувани страни, които да насочат напъните си към създаване на устойчиви хранителни системи “, посочи той.

По думите му, селското стопанство постоянно е имало значима роля за стопанската система на страната ни. И означи, че през днешния ден провокациите към него са повече и от друг темперамент. „ От една страна имаме усложнена икономическа обстановка, подбудена от Ковид пандемията и войната в Украйна, а от друга са провокациите, свързани с климатичните промени, които оказват съществено въздействие върху индустриалните процеси в земеделието. Затова е належащо да имаме стабилно земеделие и продоволствена сигурност, които да подсигуряват изхранването на популацията “, уточни Събев.

По време на конференцията, той обясни и новостите по тематиката в националното законодателство. В Наредбата за земеделските артикули и храни със предпазени географски означения и обичайно характерен темперамент, за надзор за сходство с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица се вкарва опростена процедура за

изменение на продуктовата спецификация на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции.

По-късно денем аграрният заместник-министър организира работна среща с представители на Националната асоциация на Местните инициативни групи у нас, на която беше разисквано използването на метода ЛИДЕР през сегашния и бъдещия програмен интервал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР