Съвременните оценки на богатството на Муса са толкова стряскащи, че

...
Съвременните оценки на богатството на Муса са толкова стряскащи, че
Коментари Харесай

Най-богатият човек в историята – Манса Муса

„ Съвременните оценки на благосъстоянието на Муса са толкоз стряскащи, че е съвсем невероятно да си представим какъв брой богат и авторитетен в действителност е бил “, споделя пред BBC Рудолф Бътч Уеър, доцент по история в Калифорнийския университет. През 2015 година в Якоб Дейвидсън написа за Money.com: „ Манса Муса е бил по-богат, в сравнение с някой може да опише. “ През 2012 година уеб сайтът Celebrity Net Worth дефинира положението му на $400 милиарда, само че икономическите историци считат, че благосъстоянието му не може да се дефинира с точна цифра.

Манса Муса е роден през 1280 година в семейство на владетели. Брат му, Манса Абу-Бакр, ръководи империята до 1312 година, когато абдикира, с цел да отиде на експедиция. Според сирийския историк от 14 век, Шабаб ал-Умари, Абу-Бакр е захласнат от Атлантическия океан и мистериите му. Затова стартира експедиция с флот от 2000 кораба и хиляди мъже, дами и плебеи. Всички те отпътували и в никакъв случай повече не се върнали. Някои историци като Айвън Ван Сертима преглеждат концепцията, че флотът доближава до Южна Америка, само че няма доказателства за това. Каквото и да става, в последна сметка Манса Муса наследява кралството след брат си.

Под негово владения кралство Мали се разраства доста. Той анексира 24 града, в това число и Тимбукту. Мали към този момент се простира на 3220 километра – от Атлантическия океан до сегашен Нигер.

 _105947996_mali_empire_map_640-nc

В границите му попадат елементи от днешните страни Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Кот д’Ивоар.

„ Като държател, Манса Муса имал съвсем неограничен достъп до най-скъпия материал в средновековието “, споделя Катлийн Бикфорд Берзок, куратор на изложбата в музея Блок. „ Главните търговски региони, които работят със злато и други артикули, също са в рамките на царството му като по този начин той в допълнение прибавя към капитала си. “

Въпреки че Мали има толкоз доста злато, царството не е доста известно. Това обаче се трансформира, когато Манса, предан мохамеданин, взема решение да отиде на поклонение в Мека, минавайки през пустинята Сахара и Египет. Той напуща Мали с кортеж от 60 000 мъже. В това число влизат целият кралски двор, бойци, шутове, търговци, водачи на камили и 12 000 плебеи, както и дълга линия кози и овце за храна.

 image-placeholder-title

На връщане, Муса минал през Египет и съгласно някои се опитал да подкрепи локалната стопанска система като изкупува злато на по-завишени цени. Други пък настояват, че похарчва толкоз доста, че златото му свършва.

Люси Дюран от Училището по африкански и ориенталски науки в Лондон отбелязва, че шутовете от кервана, които разказвали исторически събития посредством песни и музика, били доста огорчени от държанието му. „ Той раздал толкоз доста злато, че шутовете отказвали да пеят песни за него, тъй като считали, че пръска запаси на кралството отвън него. “

Няма подозрение за разточителството на Муса по време на пътешествието му. Но то е толкоз огромно, че целият свят научава за него. Той слага Мали на картата, безусловно. В каталански атлас от 1375 година попада рисунка на африкански цар, който седи на златен престол върху Тимбукту, а в ръката си държи парче злато.

 2398456_73f381db3d1ed1b34a7bbfa7550600c7

През 19 век Мали към момента поддържа митичния статус на изгубен град от злато на края на света, цел на мнозина европейски търсачи на съкровища, като това се дължи до голяма степен на пътешествието на Манса 500 години по-рано.

Той се завръща от Мека с няколко ислямски учители, в това число и директни наследници на пророка Мохамед и андалусийския стихотворец и проектант Абу Ес Хак ес Сахели, за който се смята, че основава известната джамия Джингеребер.

 timbuktu-architecture

Твърди се, че царят заплаща на поета 200 кг. злато, което обърнато в днешни пари е $8,2 милиона. Заедно с изкуството и архитектурата, той влага и в литературата и учебни заведения, библиотеки и джамии. Така Тимбукту дава началото на образованието в Западна Африка.

Когато Манса умира през 1337 година, на 57, отпред на империята застават синовете му, които обаче не съумяват да я запазят обединена и тя се разпада. По-късно, европейците идват в региона и това е последния гвоздей в ковчега.

„ Историята на средновековието към момента се гледа най-много от позиция на Запада “, споделя Лиса Корин Грациосе, шеф на музея Блок, в опит да изясни за какво историята на най-богатият човек в историята е толкоз едва позната. „ Ако европейците бяха пристигнали по време на Муса, с Мали в пика на военната си и икономическа мощност, а не няколкостотин години по-късно, нещата можеше да са напълно разнообразни. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР