Съвременните образни изследвания на мозъка в покой може да покажат

...
Съвременните образни изследвания на мозъка в покой може да покажат
Коментари Харесай

Може ли да се види интелектът ни при мозъчно изследване?


Съвременните образни проучвания на мозъка неподвижен може да покажат какъв брой образован е всеки човек. Това е заключението на теоретичен екип, който допуска, че обликът на мозъчните структури може ясно да онагледи менталния ни потенциал .

Като главно мерило за него може да се употребява така наречен мозъчна ентропия . Това е термин, сплотяващ цялата мрежа от неврологични процеси, протичащи в мозъка и участващи във образуването на визията ни за света към нас.

Концепцията за ентропията на мозъка от дълго време се асоциира с образуването на съзнанието при индивида и с неговия разсъдък . Усъвършенстването на образната диагностика в последните години разрешава доста в детайли следене на химическата и електромагнитна интензивност във всички мозъчни структури. На база на тази интензивност може да се направи математически модел за показване на равнището на ентропията, а оттова и на интелекта на всеки човек.

Опирайки се на тези съвременни постижения на технологиите, учени от Медицинския лицей към Нюйоркския университет употребяват нуклеарно - магнитния резонанс (ЯМР)

като средство за отчитане интелекта на проучвания

човек.

Те проучват резултатите от ЯМР, извършен на 900 мъже и дами и асоциират разликите в мозъчната им ентропия с разлики в способността на мозъка им да възприема и обработва информация. Тази дарба на мозъка се смята за главен индикатор на интелекта и учените заключават, че по-високата ентропия, открита с модерния ЯМР, е явен белег и за по-висока просветеност.

За доказване на тази връзка учените употребяват доста просто средство. Те съпоставят данните от ЯМР неподвижен при обособените участници с техните резултати от извършени проби за просветеност . Данните показват, че най-голям IQ-резултат имат хората, при които е открита и най-висока мозъчна ентропия.

Свързани публикации.. Колко постоянно е безвредно да си вършим рентген и ЯМР? 0 Интелект – роля на гените и средата за образуването му 0 Шоколадът качва коефициента на просветеност за часове 1

Научният екип регистрира, че тяхното изследване е първо по рода си и може да обърне гледната ни точка към човешкото схващане и интелекта като негова функционалност. Според учените мозъкът на по-интелигентните хора е по-гъвкав във опциите си да възприема и интерпетира всевъзможен вид информация, което изисква по-висока степен на реаранжиране на сигналите сред обособените му структури.

И тъкмо тази еластичност се демонстрира с по-висока мозъчна ентропия, която функционалният ядрено-магнитен резонанс оказва помощ

да се онагледи.

Предстоят спомагателни изследвания за потвърждаване забавната теза на нюйоркския теоретичен екип. Ако тя се удостовери, учените чакат образните проучвания да стартират да се употребяват като надеждно средство за ранно диагностициране на психо-интелектуални нарушавания като меланхолия, посттравматичен стрес и аутизъм. Това са все положения, които протичат с отслабена дарба на мозъка да обработва постъпващата информация, т.е. с понижена мозъчна ентропия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР