Съвременните млади хора са свикнали с по-аудиовизуалния начин на запознаване

...
Съвременните млади хора са свикнали с по-аудиовизуалния начин на запознаване
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Съвременните млади хора са свикнали с по-аудиовизуалния начин на запознаване с информацията

Съвременните младежи са привикнали с по-аудиовизуалния метод на запознаване с информацията. Това сподели в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ професор Анастас Герджиков - ректор на СУ " Св.Св. Климент Охридски ".

" Нивото тук не е по-лошо от това на най-хубавите европейски университети. Ако имате поради това дали се трансформират младежите и дали новите генерации са по-различни, да, има разлика, само че тя не е в качеството. Тя е в това, че актуалните младежи са привикнали с по-визуалния или аудио-визуалния метод на запознаване с информацията, в сравнение с преди 20 или 40 години. Причината да остане в обществото със заблудата, че актуалното потомство не чете или пък по-малко учи, е в масовостта на висшето обучение, която е присъща към този момент за целия свят. Сега одобряваме доста по-голям % от завършващите средното обучение, да кажем 70% в целия свят, до момента в който преди са били одобрявани 20% и естествено, тогава тези 20% са били най-хубавите ", сподели професор Герджиков.

Според ректора на Софийския университет промените, направени през последните години във висшето обучение, са довели до повишение на качеството. В момента разпределението на средствата в университетите се дефинира от качеството на образованието, а не от броя на студентите. 

" Висшето образование преди към 15-20 години имаше съществени проблеми. Тези проблеми произтичаха от това, че през 90-те години нещата бяха много изтървани. Автономията, която справедливо висшите учебни заведения получиха при започване на 90-те години, докара до това, че липсваше всевъзможен надзор и отчетност и това последователно се преодоля. Най-напред с измененията през 2004 година, половината закон беше променен, а в този момент през последните 5-6 години с напъните на поредност министри бяха извършени промени, с които направиха по този начин, че висшето образование не се финансира според броя на студентите, а съгласно качеството. Когато се финансираше съгласно броя на студентите, висшите учебни заведения имаха тласък само да приемат повече студенти. Това към този момент от няколко години не е по този начин. С по-малко на брой студенти те получават същите средства, заради което качеството е определящото при разпределението на средствата ", изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР