Съвременните европейци дължат сините си очи на ловците-събирачи, височината си

...
Съвременните европейци дължат сините си очи на ловците-събирачи, височината си
Коментари Харесай

Защо европейците изглеждат по този начин

Съвременните европейци дължат сините си очи на ловците-събирачи, височината си – на азиатските номади, а русата си коса – на анадолските неолитни земеделци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Естонски и италиански учените разгледаха по какъв начин античното кръстосване на хора е помогнало за оформянето на днешните ни тела, в това число

кои исторически групи са съдействали за по-високи или по-ниски стойности на сърдечния темп, холестерола и показателя на телесната маса .

По-голямата част от актуалния европейски генетичен състав е завършен от придвижванията през последните 10 000 години, когато локалните ловци-събирачи са се смесили с идващите анадолски земеделци – от земите на днешна Турция, и с азиатски номади или понтийски степни пастири. Последните произлизат от някои земи на модерна България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия и Казахстан.

Европейските ловци-събирачи, анадолските земеделци, степните пастири и сибирските популации

на античните хора са били разграничени хиляди години и са се развивали в разнообразни направления.

Но когато най-сетне са се събрали дружно, техният геном е влезнал в контакт и генетичните разновидности, характеризиращи всеки от тях, са се смесили. Това откри проучване, ръководено от учени от университета в Тарту, Естония и университетите в Торино и Падуа.

Черният цвят на косата идва от сибирците и степни скотовъдци, кестенявият – от европейските ловци-събирачи. Руси са били анадолските земеделци. Сините очи са завещание от европейските ловци-събирачи и анадолски земеделци, зелените от сибирците. Високи са били степните скотовъдци.

По-честият сърдечен темп е от европейски ловци-събирачи и сибирски популации, а по-спокойният – от анадолските земеделци. Високия холестерол е от степни скотовъдци, а ниският – от европейските ловци-събирачи.
По-високия показател на телесната маса е завещание от европейските ловци-събирачи, а по-ниският – от анадолските земеделци.

Учените са работили с данни от повече от 50 000 образци от естонската биобанка.

Европа е завършена от първичните ловци-събирачи, анадолските земеделци и трета съществена популация – степните скотовъдци. Тези номади наподобява са нахлули в Централна Европа през ранната бронзова ера, преди към 4500 години. Те са въвели опитомените коне и колелото. Произхождат от ямната просвета от руско-украинските степи северно от Черно море, разкри геномното проучване. Около 75% от генома в Централна Европа преди 4500 години е от степните скотовъдци. Именно от тях произлиза здравото телосложение, с висок растеж и по-голям ханш и кръст.

Изследване, оповестено през 2015 година в сп. „ Нейчър “ разкри, че огромна миграция на хора от земите северно от Черно море към Източна, централна и Западна Европа е почнала към 2800 година прочие н. е. Фокусът върху Естония се дължи само на съществуването на данни там и сравнителната им липса на други места.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР