Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и

...
Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и
Коментари Харесай

10.8 млн. лв. за изследвания на Антарктида и Арктика дава правителството

Съвременни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лева по Национална стратегия за полярни проучвания 2022 -2025 (НППИ). Това реши държавното управление на днешното си съвещание, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се също създаване на магистърска стратегия по полярни проучвания , с цел да се привлекат младежи към насърчаване на научна кариера в тази област.

Още от първата българска антарктическа експедиция през 1988 година Постепенно се развива и модернизира базата ни " Св. Климент Охридски " на Антарктида. От Министерски съвет декларират, че и отсега нататък ще продължат организирането на годишните полярни експедиции, координацията на научните планове, техническото им застраховане и обезпечаването на безвредна работа на български и задгранични учени в базата.
 За Христо Пимпирев научноизследователският ни транспортен съд е все едно сме в космоса
За Христо Пимпирев научноизследователският ни транспортен съд е все едно сме в космоса

Проф. Пимпирев е благополучен, че от предходната година не сме на опашката на антарктическите страни

Дейностите по програмата ще финансират от средствата за просвета в централния бюджет посредством бюджета на Министерството на образованието и науката.

Координатор на програмата е Софийският университет " Св. Климент Охридски " с неговия Национален център за полярни проучвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", както и Институтът за гората и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР