Съвременната козметология от години ентусиазирано използва потенциала на киселините. Друг

...
Съвременната козметология от години ентусиазирано използва потенциала на киселините. Друг
Коментари Харесай

Полиглутаминова киселина (PGA)- свойства, действие и приложение

Съвременната козметология от години въодушевено употребява капацитета на киселините. Друг шлагер в областта на грижата за хубостта е полиглутаминова киселина (PGA) – съставна част не напълно нова, само че едвам неотдавна оценена. Кога и по какъв начин би трябвало да се употребява? Научете за изгодите от полиглутаминова киселина.

Полиглутаминова киселина е водоразтворим пептид, извлечен от ферментирали соеви зърна. Полиглутаминова киселина (PGA) има доста прилики с хиалуроновата киселина (HA). Според International Journal of Biological Macromolecules формулировките въз основата на НА (гелове, кремове, лосиони и серуми) имат впечатляващи свойства срещу бръчки и подмладяващи свойства на лицето.

Какво е полиглутаминова киселина?

Доскоро обичаното овлажняващо вещество в козметиката беше хиалуроновата киселина. Целият свят беше учуден от способността му да задържа вода в зашеметяваща съразмерност – 1000 пъти личното си тегло. Полиглутаминовата киселина е още по-ефективна в това отношение, защото е в положение да всмуква до 5000 пъти повече вода, в сравнение с тежи!

Полиглутаминовата или гама-полиглутаминова киселина (PGA) е новаторска козметична съставна част с изключителни свойства за навлажняване на кожата. Обясняваме свойствата на PGA киселината, в кои козметични артикули се среща и по какъв начин да я използваме.

Полиглутаминовата киселина, PGA (полиглутаминова киселина), или по-скоро гама-полиглутаминова киселина, е естествена съставна част. Среща се да вземем за пример във ферментирала соя от която също се получава – в допълнение към процесите на биоферментация. Произвежда се от бактерията Bacillus subtilis, която се употребява от епохи за производството на японския деликатес.

Тази киселина от време на време се назовава растителен колаген, макар че това не е прецизен термин. Въпреки че е също толкоз протеиново съединяване, колагенът има комплицирани молекули, направени от доста аминокиселини, а PGA съставлява същата аминокиселина – L-глутамин, обвързван във вериги. Освен това не е растително съединяване, а микробно. Въпреки това, известната хиалуронова киселина (HA) също се създава посредством сходни способи.

PGA киселината е високомолекулно съединяване, което не прониква надълбоко в кожата. Оставайки във външните си пластове обаче, то всмуква вода, което оказва помощ да се спре загубата на влага.

Действие на PGA киселина

Свойствата на полиглутаминовата киселина са резултат от способността й да свързва вода. Молекулата му може да задържи приблизително 3500 пъти личното си тегло във вода. В това отношение нейните типове са по-ефективни от хиалуроновата киселина даже 10 пъти, макар че нормално тя е 3-5 пъти повече.

В същото време, заради много необикновената си конструкция спрямо други протеини, PGA е мощно резистентен на ензими, разграждащи протеина. Той даже инхибира тяхната интензивност, което оказва помощ да се отбрани естествената хиалуронова киселина, открита в кожата.

Използването на PGA спомага за увеличение на хидратацията на кожата и понижаване на загубата на вода през епидермиса. При изследвания на един подобен артикул той обезпечава по-голямо нарастване на равнището на хидратация (със 73%) спрямо високомолекулната HA киселина (53%). Загубата на вода също беше понижена с 35 %, до момента в който хиалуроновата киселина я понижи единствено с 20 %.

Малкомолекулярният PGA, който е ефикасен при увеличение на концентрацията на хиалуронова киселина в кожата, също беше проучен. В централизация от 1%, която постоянно се употребява в козметиката, наличието на НА в клетките се е нараснало с 250 %.

Доказано е също, че като повлиява генната експресия, гама-полиглутаминова киселина може да подтиква производството на филагрин (този протеин липсва при хора с атопичен дерматит ), както и други протеини, които образуват защитния рогов пласт на кожата.

Ценен е и противовъзпалителният резултат на полиглутаминовата киселина в кожата, с помощта на който тя инхибира нежеланите имунни реакции. По този метод може да облекчи признаците на алергии, както и тези, свързани с действието на UVB лъчението. Тъй като възпалението също е обвързвано с процеса на стареене, PGA може да играе по-важна роля в предотвратяването на образуването на бръчки, в сравнение с просто да овлажнява кожата. Гама-полиглутаминова киселина също е нетоксична и се понася добре.

Как да използваме полиглутаминова киселина в козметиката?

Козметиката с полиглутаминова киселина и изключително артикул като серум, който би трябвало да се нанася под крема непосредствено върху почистена кожа на лицето, шията и деколтето. Това обезпечава по-добро навлизане на дейната съставна част. Но нанасянето на артикул с по-богата консистенция по-късно защищава кожата от изпаряване на влагата.

Когато се ползва върху кожата, PGA образува мокър и леко хлъзгав филм, тъй че би трябвало да изчакате малко преди да нанесете други артикули. След като се всмуква, оставя кожата овлажнена и гладка.

Козметичните артикули с полиглутаминова киселина стават все по-популярни, макар че заради разноските за нейното произвеждане са по-скоро на междинния ценови рафт. Високата им резултатност предизвиква потреблението точно на тези препарати.

Гама-PGA киселината е подобаваща за всички видове кожа, макар че се предлага изключително за суха, обезводнена и зряла кожа. Въпреки това, в подобаващи формули, да вземем за пример с ниацинамид, той също работи добре за мазна и склонна към акне кожа.

Освен това е идеална съставна част за сензитивна и склонна към алергии кожа. Благодарение на стягането на кожата и успокояването на раздразненията, има скъп резултат срещу стареене.

Как полиглутаминовата киселина въздейства на кожата?

Първоначално полиглутаминовата киселина се считаше единствено за притежател на дейни субстанции в кожата. Тя обаче има отлична дарба да прониква в епидермиса. Скоро обаче се оказа, че сама по себе си тя е в положение дейно да овлажнява кожата.  Създава равен филм върху повърхността на кожата, който задържа влагата в тъканта. В резултат на това, даже при доста неподходящи външни условия (сухи пространства, вятър, климатик), използването на полиглутаминова киселина ви разрешава да поддържате уместно равнище на вода в кожата.

Ефективната хидратация значи освен по-голям комфорт, само че и по-добър тип на кожата. Прилагането на козметика с полиглутаминова киселина води до неотложен резултат на стягане и изглаждане на кожата, което се показва в резултат на физическо подмладяване.

Изследванията демонстрират също, че PGA подкрепя производството на естествения овлажняващ фактор (NMF), т.е. примес от водоразтворими съединения, които построяват роговия пласт на кожата. Това от своя страна спомага за подсилване на хидролипидната преграда, която защищава тъканта освен от изсушаване, само че и от раздразнение или патогенни микроорганизми.

Приложение на глутаминова киселина

Полиглутаминова киселина се предлага най-вече като съставна част в хидратираща козметика за всички видове кожа – от доста суха и сензитивна до мазна и склонна към акне. Обикновено се среща в централизация 0,3 – 2,5%. Как работи? На първо място, тя понижава чувството за обтягане и белене на кожата, а също по този начин е изключително потребна в подтекста на битката със страничните резултати от излагане на вятър, слънце и мраз или престой в сухи пространства.

Кремовете и емулсиите с PGA киселина също предотвратяват раздразнението и сухотата – при постоянно използване предотвратяват приключването на вода от епидермиса. Тя участват и в състава на подмладяващи препарати, като усъвършенстват положението на кожата по два метода: посредством навлажняване и превозване на антиоксиданти като кверцетин или ферулова киселина в по-дълбоките пластове на тъканта. Освен това е идеално съчетаем с витамин С, ниацинамид и ретинол.

Според учените през идващите години полиглутаминовата киселина ще се трансформира в сериозен съперник на хиалуроновата киселина и течния колаген.

Въпреки че няма антиоксидантни свойства, тя не е сензитивна към въздействието на светлината. Може да се употребява всекидневно и не провокира никакви странични резултати или раздразнения – в клинични изследвания се ползва даже при заздравяващи рани!

PGA киселината взаимно изключва ли се с хиалуроновата киселина? Няма метод! Според кожните лекари би било идеално да се употребяват и двете в прецизен ред – първо ХК с по-малки молекули, по-късно полиглутаминова киселина, която „ затваря “ кожата като пласт лак върху дърво!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР