Съвместно разследване на The Insider https://theins.ru/politika/237705 , Bellingcat и телевизия

...
Съвместно разследване на The Insider https://theins.ru/politika/237705 , Bellingcat и телевизия
Коментари Харесай

Лаборатория. Как служители на ФСБ отровиха Алексей Навални

Съвместно следствие на The Insider https://theins.ru/politika/237705, Bellingcat и телевизия CNN с присъединяване на немското сп. Der Spiegel откри имената и званията на сътрудниците на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), отровили Алексей Навални с бойното отровно вещество " Новичок “. Оказва се, че отравянето в сибирския град Томск е било втори опит – два месеца по-рано същите чиновници от ФСБ са направили нападение над опозиционера в Калининград и едвам не са умъртвили неговата брачна половинка Юлия. Ключова роля в покушението е играло особено поделение на Института по криминалистика към ФСБ.

След като The Insider и Bellingcat успяли посредством фактурите от телефонните диалози на отровителите на Скрипал в Англия да открият, че сътрудниците на ГРУ са получавали " Новичок “ от научния център " Сигнал “, станало допустимо да бъдат разследвани и други отравяния. Анализирайки фактурите от телефонните договаряния на шефа на научния център Артур Жиров, получени от Bellingcat, проверяващите успяли да дефинират редица чиновници на ФСБ, постоянно поддържащи връзка с Жиров. Именно по този начин следствието съумяло да стигне до Института по криминалистика при ФСБ, чиито сътрудници (както посочили разпечатките от техните телефонни разговори) са били главните реализатори на отравянето.

Какво е " лаборатория “?

Телефонните разпечатки и данните за пътуванията демонстрират, че интервенцията по отравянето на Навални е била извършено от група, в която са влизали минимум осем оперативни служащи на ФСБ от секретно отделение на ведомството, настоящо под прикритието на Института по криминалистика на ФСБ (НИИ-2 ФСБ или в/ч 34435).

Институтът по криминалистика на ФСБ, основан през 1977 година като високотехнологично следствено поделение на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), съставлява разклонена организация, която дава услуги – от инспекции на полиграф и различаване на гласове и лица до разминиране посредством роботи. Подразделението е изиграло основна роля в следствието на всички огромни произшествия в постсъветския интервал – като гърмежите в жилищни здания през 1999 година, злополуката с подводницата " Курск “, заложническите рецесии в Беслан и " Норд ост “, както и гърмежите в метрото на Санкт Петербург. Това поделение на фСБ е съобщавало и за някои по-езотерични достижения, като да вземем за пример, способността да дефинира растежа и образованието на обвинен по пример от неговия глас, както и опцията да изяснят събитията от последните дни в живота на Исус Христос. Същият институт " откри “ опиати в проба от косите на (по-късно бе потвърдено, че експертизата е изфабрикувана). Понякога този институт се занимава и с лингвистични експертизи, като да вземем за пример, откриването на естремизъм в думите на, че " със системата е нужно да се борим твърдо и системно “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР