Съвместно разследване на The Insider, Bellingcat и CNN с участието

...
Съвместно разследване на The Insider, Bellingcat и CNN с участието
Коментари Харесай

Разкриха шокираща връзка между отравянето на Георги Марков и Навални

Съвместно следствие на The Insider, Bellingcat и CNN с присъединяване на Der Spiegel откри имената и чиновете на чиновниците на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), които са отровили опозиционера Алексей Навални с „ Новичок “.

Освен това в хода на следствието се оказва, че бойното отровно вещество е било създадено от същата лаборатория, в която е създаден патронът с рицин (малко топче с два отвора), употребен за отравянето на българския публицист отстъпник Георги Марков в Лондон през 1979 година, написа The Insider.

Както се оказва, отравянето на Навални в Томск е било към този момент втори опит; два месеца по-рано същите чиновници на ФСБ създали опит с цел да отровят опозиционния водач в Калининград и едвам не умъртвили брачната половинка му Юлия Навалная. Ключовата роля в покушението е била изиграна от особено поделение на Института по криминалистика на ФСБ.

След като The Insider и Bellingcat съумяха да открият посредством разбор на телефонните позвънявания на отровителите на Скрипал, че чиновници на ГРУ са получили „ новичок “ от НЦ „ Сигнал “, стана допустимо да се проверяват и други отравяния.

Анализирайки данните за телефонната интензивност на шефа на Научния център „ Сигнал “ Артур Жиров, получени от Bellingcat, е станало допустимо да се разпознават редица чиновници на ФСБ, които постоянно споделят с него. По този метод проверяващите са стигнали до Института по криминалистика на ФСБ, чиито чиновници, както демонстрират данните, са били главните причинители на отравянето на Навални.

Става дума за група от минимум осем оперативни служащи на ФСБ от конфиденциален отдел на звено, работещо под прикритието на Института за криминалистика на ФСБ (известен също като НИИ-2 ФСБ или поделение 34435).

Институтът по криминалистика на ФСБ, основан през 1977 година като високотехнологично проверяващо звено на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е обширна организация, която дава услуги, чийто диапазон вариира от тестване на полиграфи и различаване на глас и лица до роботизирано разминиране. Подразделението е изиграло основна роля в следствието на всички огромни произшествия през постсъветския интервал - като гърмежите на жилищни здания през 1999 година, злополуката на подводницата „ Курск “, заложническите драми в Nord-Ost и Беслан, както и атентатите в метрото в Санкт Петербург.

Това звено на ФСБ е заявявало и за някои по-езотерични достижения, като да вземем за пример способността да се дефинира растежа на човек по гласа и... събитията от последните дни от живота на Исус Христос, написа The Insider
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР