Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген

...
Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген
Коментари Харесай

Писмо от Ван Гог и Гоген беше продадено на търг за 210 600 евро

Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген до неоимпресиониста Емил Бернар, в което излагат възгледите си за тогавашната живопис, само че споделят и за визити в бордеи, беше продадено на търг в Париж за 210 600 евро, съобщи Агенция Франс Прес.

Писмото от ноември 1888 година е написано от Ван Гог от Арл, само че преди да бъде изпратено на Бернар, бележки по него е добавил и Гоген. То е от 1 или 2 ноември 1888 година
Художниците пишат за основаването на асоциация на авангардните художници и споделят възгледите си за актуалната живопис, която съгласно тях минава през доста значим интервал и е на път да се възроди.

" Аз, който имам вяра във опцията за голямо възобновление на изкуството, който имам вяра, че татковина на това ново изкуство ще станат тропиците, мисля, че ние ще сме единствено медиатори " - написа Ван Гог (1853 - 1890) на своя " безценен другар Бернар ". - Чак идващото потомство ще може да живее в мир ".

" Гоген - продължава той - ме интересува доста като човек. Отдавна ми се коства, че в нашия замърсен поминък на художници имаме голяма нужда от хора с ръце и кураж на служащи, с по-естествени желания, по-влюбчиви по характер и по-благородни от парижките декадентски и унили булевардни особи. Гоген е " девствено творение с инстинкти на звяр. У него кръвта и сексът надвиват над упоритостта ".
 

— Van Gogh Museum (@vangoghmuseum)

Той споделя, че двамата са задоволително близки, с цел да посещават дружно бордеите.

" Направихме няколко обиколки из бордеите и е доста евентуално вероятно да отидем да работим там ", написа Ван Гог. " В момента Гоген работи върху платно на същия нощен бар, който и аз рисувах, само че с модели, които видяхме в бордеите. Обещава да стане красиво ".

За последната страница Ван Гог отстъпва перото на Гоген (1848 - 1903), който отхвърля с привидна невзискателност комплиментите: " Не слушайте Винсент, и той, като Вас, елементарно се възхищава " - написа Гоген. Той се съгласява с мнението на приятеля си, че новите художници ще се появят в тропиците и споделя, че желае да се върне там.

Френската аукционна къща " Друо " назова писмото " извънредно удостоверение за невероятната среща на двама огромни художници и за увереността, че творчеството им ще провокира гражданска война в изкуството за бъдещите генерации ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР