Съвместните патрули на Филипините със Съединените щати в Южнокитайско море

...
Съвместните патрули на Филипините със Съединените щати в Южнокитайско море
Коментари Харесай

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Съвместните патрули на Филипините със Съединените щати в Южнокитайско море са в границите на правата на Манила и тя ще продължи да поддържа свободния и отворен Индо-Тихи океан. Това съобщи през днешния ден съветникът по националната сигурност на страната Едуардо Аньо, оповестява " Ройтерс ".

Държавата от Югоизточна Азия отхвърля твърдението на Китай от четвъртък, че Филипините са привлекли " непознати сили " да патрулират в Южнокитайско море.

" Филипините не основават проблеми ", сподели министърът на защитата Гилберто Теодоро пред кореспонденти. Нашите ползи са да защитим правата си. Той добави, че ще има повторения на взаимните патрули.

През февруари Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши утвърди разширение на военното наличие на Съединени американски щати във Филипините, с цел да се добавят четири нови бази към съществуващите пет обекта според Споразумението за засилено съдействие в защитата от 2014 година сред дългогодишните съдружници по контракта.

Двете страни организираха взаимни патрули от вторник до четвъртък във води покрай Тайван и Южнокитайско море в границите на изключителната икономическа зона на Манила.

Китай счита, че има права върху по-голямата част от Южнокитайско море, като водите за която претендира се застъпва с изключителните стопански зони на другите страни, които имат упоритости там: Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам.

Арбитражно решение от 2016 г. обезсили желае на Китай, само че страната не призна решението на съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР