Съвместните действия са довели до 1803 ареста и идентифицирането на

...
Съвместните действия са довели до 1803 ареста и идентифицирането на
Коментари Харесай

1803 ареста са направени по време на Европейските дни за противодействие на финансовите мулета

Съвместните дейности са довели до 1803 ареста и идентифицирането на над 18 000 финансови мулета. Установено е също по този начин, че финансови мулета са били употребявани за пране на пари, добити посредством необятен набор от онлайн измами, измежду които измами при електронна търговия и фишинг.

В хода на оперативните дейности, извършени в интервала 15 септември - 30 ноември, са разпознати 18 351 финансови мулета и 324 набирачи. Арестувани са 1803 души и са стартирани 2503 следствия. Докладваните лъжливи транзакции са 7000 и са предотвратени загуби в размер на 67,5 милиона евро.

На територията на България в дейностите по ЕММА вземат участие Групово дело " Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, а като сътрудник е привлечена Асоциацията на банките в България. В хода на дейностите у нас правоохранителните органи са разпознали 96 финансови мулета, четирима набирачи и 222 жертви на незаконната активност. Установени са 177 непозволени транзакции на обща стойност 5 507 559 евро, като са предотвратени вреди в размер на 5 817 504 евро (блокирани неоторизирани преводи).

За тези към два месеца и половина правоприлагащи органи, финансови институции и частния бранш сплотиха старания против прането на пари в Европа, Азия, Северна Америка, Колумбия и Австралия. Освен фокуса върху " изпирането " на облаги посредством мрежи от финансови мулета, проверяващите насочиха вниманието си и върху извличане на информация за източниците на тези противозаконни облаги, хвърляйки повече светлина върху размера и естеството на незаконните стопански системи, които финансовите мулета обслужват, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

От там показват, че планът European Money Mule Action (EMMA) е основан през 2016 година по самодейност на Европол, Евроджъст и Европейската банкова федерация. Изграден е към концепцията, че шерването на публично-частна информация е от основно значение за битката със комплицираните модерни закононарушения. В плана вземат участие страните Австралия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Колумбия, Молдова, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, Съединени американски щати, Сингапур, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Хонконг-Китай, Чехия, Швейцария, Швеция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР