Съвместната работа на институциите по Механизма за обхващане и задържане

...
Съвместната работа на институциите по Механизма за обхващане и задържане
Коментари Харесай

Вълчев: Децата не посещават училище, защото заминават в чужбина или заради липса на отношение

" Съвместната работа на институциите по Механизма за обгръщане и задържане на всички деца и възпитаници от предучилищна и учебна възраст има резултат, само че сме надалеч от стремежи резултат ". Това разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на народен конгрес, който бе открит в курорта Старозагорски минерални бани.

Той заяви, че идната сряда ще се организира взаимна среща с дирекциите " Социално подкрепяне " и дирекциите на Министерство на вътрешните работи, в наличието на премиера Бойко Борисов, на която ще се обсъдят проблемите. Данните сочат три аргументи децата да не посещават учебно заведение. Първата е заминаването за чужбина, има и значително деца, които са в епизодична миграция. Втората причина е неналичието на отношение към образованието, а третата е икономическа.

Министър Вълчев акцентира още, че е доста значима работата по сформиране на екипите и установяване регионите на обсег. Идеята е териториална отговорност на общините да се разпредели сред учебните заведения. Обхватът на децата да бъде един от индикаторите за оценка на учебното заведение. Районите би трябвало да включват адресите, които са най-близо до детската градина и учебното заведение. Добре е те да се уеднаквят с тези за приема.

Форумът продължи с разискване на образованието на деца от уязвими групи, целодневната организация на образователния развой и едносменния режим на образование.

Участниците дискутираха и въпроси свързани с взаимоотношението сред РУО и общините.

В националния конгрес вземат участие зам.-кметове и специалисти от общините - регионални центрове, специалисти от Националното съдружие на общините в България, началници на Регионални ръководства по образованието (РУО) и от просветното министерство. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР