„Съвместната работа на институциите и работодателите днес дава безспорни резултати

...
„Съвместната работа на институциите и работодателите днес дава безспорни резултати
Коментари Харесай

За първи път ученици ще се обучават и работят едновременно

„ Съвместната работа на институциите и работодателите през днешния ден дава безспорни резултати и подсигурява триумфа на професионалното обучение в област Враца в идващите години “, заключи през днешния ден регионалният шеф Малина Николова при откриването на конференция, отдадена на резултатите от държавния проект банкет за новата образователна година.
Постиженията и провокациите пред професионалното обучение показа Галина Евденова – шеф на Регионално ръководство на образованието – Враца.
„ Успешно е осъществен Държавният план-прием за образователната 2018/2019 година в област Враца. Променено е съотношението сред броя на учениците - 941, които ще се образоват по специалности – 66 % в 41 паралелки, по отношение на броя на учениците - 492, които ще се образоват по профили – 34 % в 21 паралелки. Закритите паралелки, след осъществения банкет са четири в общините Борован, Враца и Мизия, факт, който бележи сериозен триумф, по отношение на предишни години и свидетелства за уравновесен Държавен план-прием. Паралелките, в които започва дуална форма на образование за новата образователна година са по специалностите „ машини и системи с ЦПУ “, „ приложно програмиране “, „ строителство и архитектура “, „ дограма и стъклопоставяне “, „ произвеждане и преправка на мляко и млечни артикули “ в община Враца, „ електрообзавеждане на железопътна техника “ в община Мездра и „ конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил “ в община Бяла Слатина. Фирмите, които са сключили съглашения с професионалните гимназии за дуална форма на образование от въвеждането й преди 3 образователни години са 50 “, това регистрира Галина Евденова.
„ Началото на тази образователна година слага началото и на най-важния стадий от въвеждането на дуалната форма на образование. Учениците в единадесети клас за първи път ще се образоват и работят в действителна работна среда, с трудов контракт и заплащане на работни места, избрани от техните работодатели. Това са учениците от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца и Професионална гимназия „ Димитраки Хаджитошин “ – Враца. Подготовката на този развой ни изправи пред редица провокации, които взаимно с учебните заведения и работодателите трябваше да решаваме, преди сключването на трудовите контракти. За първи път в страната, тук във Враца, по дуалната система ще се приготвят фрагменти по специалността „ строител “, компетентност „ вътрешни облицовки и настилки “, характеризираща се с действия, осъществявани при изменящи се условия. Направихме оферти до министъра на образованието и науката за допълнения в Наредбата за дуална система на образование и образователния проект за специалности, включващи действия, осъществявани при изменящи се условия, каквато е строителството. Заедно с кмета Калин Каменов ще внесем планово предложение по „ Красива България “ за обезпечаване на строителен обект, в който учениците ще работят. С госпожа Евденова предложихме на МОН и въвеждането на нова Национална стратегия за подкрепяне на дуалната система на образование, сложно решаваща и обезпечаваща ученето посредством работа за солидарно финансиране от страната и работодателите на учебно-производствени бази, подготовка на учителите и наставниците от предприятията, трудовите хонорари и осигурителните заплащания на учителите, наставниците и учениците, транспортните разноски и застраховките. С министъра на труда и обществената политика водихме договаряния в Мярката за поощряване на разкриването на работни места за образование посредством работа за възрастни по член 46а от Закона за поощряване на заетостта да се даде опция за потребление на свободния финансов запас и за учениците и наставниците в дуална форма на образование “, показа подхванатите ограничения регионалният шеф.
Представителите на работодателските организации и бизнеса изрекоха удовлетвореността си от взаимната работа с институциите и подчертаваха, че постигнатите резултати не са съображение за понижаване темповете на работа за одобряване на професионалното обучение в идващите години.
Директорите на професионални гимназии споделиха опита си, насъбран при основаване на организация за въвеждане дуалната форма на образование.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР